София. Очевидно отново се възстановява стара тенденция сред автокражбите -

...
София. Очевидно отново се възстановява стара тенденция сред автокражбите -
Коментари Харесай

Катализаторът отново популярен сред автоапашите

София. Очевидно още веднъж се възвръща остаряла наклонност измежду автокражбите - тази на каталитичните конвертори. Полицията, застрахователите и автомобилните клубове записват от ден на ден обири на катализатори. Експертите считат, че това развиване се дължи по-специално на благородния метал, вграден в пречиствателите на отработени газове. Това повдига въпроса за от ден на ден и повече притежатели на коли в Германия - в случай че се стигне до такава кражба кой ще заплати за катализатора?

Експертите от най-големия немски автоклуб ADAC също виждат непрекъснатото повишаване на кражбите. Тте допускат, че броят на неотчетените случаи на фактически откраднати катализатори евентуално е доста по-голям. Особено известни измежду пипливите ръчички като обект на посягане са по-старите модели Opel Astra и VW Polo. Но и други транспортни средства от по-ранните години до новите коли също притеглят „ интереса “ на крадците.

Доста притежатели на коли евентуално се чудят по какъв начин съставен елемент като катализатора, който е инсталиран под пода на колата, може да бъде демонтиран толкоз елементарно, че такава кражба е допустима даже на улицата отвън гаражите или работилниците?

Факт е че опитните крадци на катализатори даже не се нуждаят от минута, с цел да демонтират пречиствателя на отработените газове. Видеозаписите за наблюдаване потвърждават това. Катализаторът може да бъде сваленн с подобаващия инструмент без никакви проблеми и толкоз бързо, че явно има дребен риск от улавяне на бандита на мястото на престъплението.

За притежателя на автомобила слагането на нов каталитичен конвертор на мястото на открадния естествено е скъпо. Включително с разноските за монтаж, сервизитее нормално взимат от 500 до над 2000 евро, съгласно специалистите. В този миг е значимо да има застраховка. Тъй като потърпевшите притежатели на коли могат да претендират за разноските, които те вършат поради кражбата пред своята застрахователна компания.

При по-старите транспортни средства обаче съществува риск разноските за замяна на катализатора да надвишават цената на съответната кола. Тогава притежателят може да бъде изправен пред цялостно отписване на автомобила. Някои съобразителни притежатели вземат ограничения това да не се случи, като с прибавянето на дебели железни парчета към свръзките на катализатора затрудняват крадеца и той след огледа се отхвърля да губи повече време за кражбата и да подвига повече звук.

auto-press.net
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР