София. Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът по

...
София. Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът по
Коментари Харесай

Министър Генчовска прие министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг

София. Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът по европейските и интернационалните въпроси на Австрия Александер Шаленберг потвърдиха отличните връзки сред двете страни и разискаха опциите за задълбочаване на съдействието в областта на туризма, образованието и културата. Това оповестиха от Министерството на външните работи .
„ Австрия е дълготраен другар на България. Тя е един от най-важните ни търговско-икономически сътрудници и е измежду най-големите задгранични вложители у нас. Нашите дипломатически връзки датират повече от 140 години “, съобщи министър Генчовска в взаимно изказване с Александер Шаленберг, който е на публично посещаване в България. Тя уточни, че двете страни ще работят за разширение на обмена в областта на туризма, образованието и културата.
По време на диалозите в Министерството на външните работи Теодора Генчовска и Александер Шаленберг разискаха войната в Украйна, европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и въпроси, свързани с енергийната сигурност.
„ Войната в Украйна сътвори нова геостратегическа действителност и сложи нашата обща сигурност пред невиждани провокации “, съобщи българският външен министър. Тя уточни, че страната ни твърдо поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и изрично осъжда съветската военна експанзия.
Теодора Генчовска акцентира пред министър Шаленберг неизменимата поддръжка на България за европейския път на страните от Западните Балкани. „ Разбира се, напредъкът по пътя към участието непроменяемо е обвързван с правилото на лични заслуги. През последните месеци България постави обилни старания за поощряване на позитивния климат в двустранните връзки с Република Северна Македония, в това число посредством иницииране на формати за засилено развиване на секторните политики. Ще продължим работата по създаване на същински добросъседски връзки с Република Северна Македония. Същите са вероятни обаче само с общи старания “, съобщи министър Генчовска. Тя обърна внимание, че страната ни чака от Скопие съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година, както и за гарантиране правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание.
Александер Шаленберг съобщи, че в случай че зависи от него договарянията с Албания и Северна Македония би трябвало да стартират още през юни. „ Разбира се, ние осъзнаваме, че има доста чувствителни точки и въпроси в двустранните връзки, които би трябвало да бъдат изяснени “, уточни той. Министър Шаленберг високо прави оценка напъните, които поставя българската страна и подчертава върху политическата воля, която би трябвало да срещне поддръжка и от двете страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР