София. Изложба Малкият човек в Голямата война ще бъде открита

...
София. Изложба Малкият човек в Голямата война ще бъде открита
Коментари Харесай

София: Националният военноисторически музей представя изложба „Малкият човек в Голямата война”

София. Изложба „ Малкият човек в Голямата война ” ще бъде открита на 21 ноември от 17.30 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ). Събитието е част от Националния проект за отбелязване на 100 години от Първата международна война и присъединяване на България в нея. Това оповестиха от НВИМ В Деня на християнското семейство музеят показва роман за несъстоялото се обединяване на българското национално семейство в общи държавни граници и за хилядите, разграничени от войната семейства. Изложбата наблюдава Голямата война през очите на дребния човек – боецът, изпратен по бойните полета, брачната половинка, останала сама в битката за оцеляване, хилядите бежанци, тръгнали да дирят леговище с вярата, че ще намерят своя дом, и децата, изгубили детството си.
Въпреки ужаса на войната редица български бойци записват имената си в историята със своя подвиг и жертвоготовност, онагледени с патрона, изваден от тялото на поручик Ангел Янчев, който 9 месеца в заложничество крие знамето на 35-и пехотен врачански полк и по този начин го избавя, войнишки кръст „ За смелост “ на най-малкия доброволец във войната – 10-годишния Никола Костов и сабята на кап. Гарабед Печеян, сражавал се в тежките боеве за защитата на Каймакчалан. Изпепеляващата буря на войната намира израз в експонатите – знаци на ориста на хилядите, докоснали се до гибелта. Сред тях са часовникът, който препречва пътя на френски патрон и избавя живота на Васил Дюлгеров от 54-ти пехотен полк, револвер „ Люгер “ на поручик Александър Попов, умрял при боевете край Констанца, и фенерчето на подпоручик Иван Бойчев, умрял при осъществяване на военен полет край Битоля.
С благосъстояние от фотографии, персонални свидетелства и емблематични експонати международният спор е показан през призмата на човешките страсти. Изложбата демонстрира по какъв начин вярата за национално обединяване, бързо привършване на войната и за запазване на човешкия живот се преплита с ужаса на гибелта, разрушенията и краха на моралните полезности. Упованието в фамилията и самосъхранението посредством основаването на мъничкия свят на боеца пресъздават опитите му да се откъсне от страшната действителност на бойното поле.
Специално готова за изложбата интерактивна времева линия показва подтекста, в който се развива живота на дребния човек на фона на събитията на българската и интернационалната политическа и военна сцена.
В изложбата са включени изображения с тежко графично наличие, които не са подобаващи за деца и хора със слаби нерви и душeвност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР