София. Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и

...
София. Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Подобряването на качеството на въздуха и повече електронни услуги за гражданите са фокус на работата ни

София. Екологията, битката с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са главен фокус, които интегрираме във всичките ни планове. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на непознатите страни, оповестиха от пресцентъра на Столична община .

„ Екологичният превоз е основен за възстановяване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой персонален приоритет, чието уголемение не позволих да стопира. През последните 2 година пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а следващата година продължаваме построяването на още 3 км “, сподели Фандъкова. Тя подчертава върху модернизацията на градския превоз със закупуване на електробуси с нулеви излъчвания. В София към този момент се движат 65 електробуса и се чакат още 52, както и 25 нови трамвая. „ Целта ни е градският превоз да бъде удобен и комфортен за хората. Затова започнахме първо с новите транспортни средства, а към този момент сме подготвени и с нова електронна система за таксуване “, добави Фандъкова.

„ Буферните паркинги са друга стъпка, която дава опция на жителите да не употребяват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а към този момент работи и стратегия за създаване на паркинги в кварталите “, изясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и сектори от третия градски кръг оказват помощ за облекчение на трафика в града.

Столична община стартира безвъзмездна замяна на старите печки на дърва и въглища на семейства с екологични отоплителни уреди. „ Това е първата такава стратегия, ориентирана към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 фамилии към този момент са с подписани контракти, а още 1100 обявиха предпочитание през този година “, посочи кметът.

„ Запазването на финансовата непоклатимост на общината беше най-важната ни задача в рецесията, която породи КОВИД-19 и ограничаващите ограничения. Това не беше лесна задача, само че се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България “, сподели Фандъкова. Тя акцентира, че от декември София е част от системата на държавните финанси и съществена част от общинските средства са в Българска народна банка, което подсигурява непоклатимост и повече бистрота. „ Голямото предизвикателство пред града в този момент са покачващите се цени на природния газ и електричеството. От една страна, общината към този момент заплаща в пъти увеличени сметки за улично осветяване и за градския превоз. А от друга, се нуждаем от устойчиво решение за сметките за топлинна сила – както за „ Топлофикация София “, по този начин и за столичани. По тези тематики всички общини се нуждаем от поддръжката на страната и явен механизъм за навременни обезщетения “, сподели Фандъкова.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на представителите на дипломатическите задачи за съдействието и поддръжката, която оказват на столицата. „ Получихме голяма поддръжка по една от най- значимите тематики за града от посолството на Съединени американски щати и персонално на посланика Н. Пр. Херо Мустафа. Със средства, обезпечени от държавното управление на Съединени американски щати, бе направен разбор за излекуване на „ Топлофикация “. Задно с посолството на Франция и фондация „ Конрад Аденауер “ преди дни организирахме значима конференция за развиването на зелените пространства, сподели още Фандъкова.

Столичната община е получила подпомагане от посолството на Германия за Центъра за модерно изкуство „ Топлоцентрала “, а с посолството на Нидерландия общината продължава план, обвързван с уличните актьори. Кметът напомни, че дружно с посолството на Израел София приготвя дни на Тел Авив в София и дни на София в Тел Авив и им благодари за самодейностите срещу антисемитизма и езика на омразата.

От посолствата на Англия, Испания и Швеция Столичната община получава поддръжка в областта на екологията и подвижността. Фандъкова благодари и на Грузия за това, че тази година в Тбилиси бе именувана градина на името на София. Кметът насочи признателност към всички посолства, с които София работи за културно съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР