София. Едно от най-често използваните словосъчетания от тази трибуна е

...
София. Едно от най-често използваните словосъчетания от тази трибуна е
Коментари Харесай

Крум Зарков: Веднъж прекрачи ли парламентът правило от Конституцията, спиралата е само надолу

София. „ Едно от най-често употребяваните словосъчетания от тази естрада е „ върховенството на закона “. Всички органи и всички човеци са подложени на закона. Естествено, когато става дума за висш орган по Конституция, каквото е Народното събрание, контролът върху това дали спазваш личните си правила е по формулировка по-слаб. И тогава остава една огромна гаранция, с цел да бъде спазван правилникът - себеограничението. “ Това разяснява националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков по време на разискване в спор в Народното събрание по въпроса възможно ли е да се предлага от народни представители изменение на Закона за държавния бюджет, по отношение на предложение на Има Такъв Народ в дневния ред, оповестиха от пресофиса на Крум Зарков.
По думите му точно тук е ролята на юристите в Народното събрание: „ Нелека роля. Често мъчителна роля, тъй като се постанова да се изправяш против законни публични упования, каквито са тези на преподавателите; от време на време против личната си група, където народни представители са подтикнати от страстта на деня или от своята приемна - с цел да ги поставяш в границите на правилника и Конституцията, разбирайки, че това не е закъснение или възпрепятстване на процеса, а гаранция за неговата успеваемост “.
Зарков бе безапелационен, че по съответния проблем Конституцията е пределно ясна. Той уточни, че Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерски съвет, а в друга наредба написа, че той се приема от Народното събрание, от кое място и опцията за ремонти сред първо и второ четене. „ Сравнителният парламентарен разбор демонстрира, че българската Конституция дава голямо поле за законодателни начинания на народните представители. В други конституции не е по този начин - изискват се избран брой хора, групи – с цел да няма пролиферация на непрекъснати оферти. Тук има единствено едно ограничаване – това е Законът за държавния бюджет. Защо това е по този начин? Защото през днешния ден, когато приемем това предложение, сред първо и второ четене могат да завалят каквито и да е оферти. И гаранцията, че не излизат от предметния обсег не е задоволително сериозна, защото болшинството, което го е приело през днешния ден, може да го одобри и на следващия ден. Това е тъй като бюджетът, повече от всеки различен закон, изисква непоклатимост. Той е акт със характерно значение. Това е план-сметка, прогноза по съществото си “, разяснява социалистът.
По мнението на Зарков тази акция, която желае да изпревари самодейността с 12 дни (до актуализацията на бюджета – бел.ред.), е значително неразбираема и би имала относително тежки политически последици, доколкото гласуването по закона за бюджета, дружно с гласуването за избор на Министерски съвет и вотът на съмнение, са тези лакмуси, които дефинират политическите болшинства.
„ Разбираема е инициативата; добре е, че има такава сензитивност, само че мисля, че има задоволително способи това да се направи в период и по разпоредбите. Защото един път прекрачиш ли едно предписание, оттова нататък спиралата е единствено надолу “, заключи Зарков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР