София. Чествания по повод 150 години от гибелта на националните

...
София. Чествания по повод 150 години от гибелта на националните
Коментари Харесай

Стара Загора: 150 – години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в местността Бузлуджа

София. Чествания във връзка 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димимитър и Стефан Караджа ще се проведат в местността Бузлуджа. Това оповестиха от пресцентъра на Община Казанлък. Честването ще се организира под патронажа на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов.
Тържествата ще стартират в град Казанлък, в 09.30 часа с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа на едноименната улица.
На връх Хаджи Димитър (известен със остарялото си име Бузлуджа) тържествата стартират в 11.00 часа. Традиционно ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалите, ще бъдат произнесени слова и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на воеводата. Около 11.30 часа ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на превоза по самодейност на Национален природонаучен музей „ Шипка – Бузлуджа “, за което ще бъде разкрита краткотрайна пощенска станция на върха. След това родолюбивите българи, пристигнали на върха ще могат да видят огромната историческа възстановка на близо 150 деятели на Националното сдружение „ Традиция “ за гибелната борба на войводата и неговата чета „ 150 години Бузлуджанска епопея “.
След разпределяне на ритуален курбан по обед честванията ще продължат с националния събор – надпяване под надпис „ Балканът пее хайдушка ария “. Община Казанлък за първи път провежда сходно надпяване, напълно с възрожденски и патриотични песни и към този момент има декларирано присъединяване на повече от 20 общини.
Община Казанлък е провела превоз за всички искащи в съботния ден. Автобусите за върха ще потеглят в 09.30 часа пред хотел „ Казанлък “. Цената на билет в едната посока е 3лв., а в двете – 4лв. Връщането назад ще стартира след 15.00 часа Няма да има промени в придвижването в пътния сектор към Бузлуджа. От Общината приканват водачите да бъдат деликатни, защото се чака претрупан трафик.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР