Казанлък. През 2020 година ще бъде повишена такса Битови отпадъци“

...
Казанлък. През 2020 година ще бъде повишена такса Битови отпадъци“
Коментари Харесай

Николай Златанов, председател на ОбС-Казанлък: През 2020 година ще бъде повишена такса „Битови отпадъци“, Европейските регламенти ни задължават да изпълняваме екологичните норми

Казанлък. През 2020 година ще бъде нараснала такса „ Битови боклуци “ в община Казанлък, сподели за Радио „ Фокус “ ръководителят на Общинския съвет Николай Златанов и разясни, че към това решение са се обединили по време на разширено съвещание на Председателския съвет три от четирите политически сили в локалния парламент - ГЕРБ–, Движение за права и свободи и Алтернативата на жителите. Групата на Българска социалистическа партия по време на извършеното разширено съвещание е решила, че би трябвало да разиска в допълнение този въпрос. Златанов акцентира, че покачването на такса „ Битови боклуци “ е първата стъпка към приемане на бюджета на всяка Община, защото съгласно това, дали има недостиг или цялостно покриване на този тип услуга, се сформира и бюджетът за годината.

„ От 2012 година до 2019 година такса „ Битови боклуци “ в Казанлък не е променяна. Във времето разноските са нараствали, а приходите са оставали едни и същи. Работната заплата се е нараснала петкратно за работещите в Общинското дружество „ Комунални действия и битови боклуци “, а таксата остава непроменена и по този начин стигаме до недостиг. Радвам се, че общините заговориха на тази тематика към този момент намерено, тъй като всеки се опасяваше да повдигне въпроса “, сподели Златанов.

Съгласно европейските регламенти, отчисленията на звук боклуци, които Община Казанлък депонира от претоварната си станция в село Ракитница, където се събират отпадъците на общините в област Стара Загора, през 2020 година ще бъдат 95 лева на звук депонирани боклуци. За съпоставяне през 2012 година, цената е била 18 лв.. Увеличението в проценти е 246%.
Николай Златанов разясни, че европейските условия и регламенти задължават, като членове на Европейски Съюз, да бъдат изпълнявани екологичните правила: „ За благополучие Община Казанлък си е „ постлала “ добре в предходните години, в старта при първия наш мандат преди 8 години, когато успяхме да приключим Пречиствателната станция, по едно и също време с това изградихме и Претоварната станция в посока град Мъглиж. По този метод ние стъпваме на една добра база за съблюдаване на екологичните условия и вероятно понижаване на таксата, която би трябвало да отчисляваме за изхвърляните боклуци. “

През 2019 година Община Казанлък е била на недостиг, почти половин милион лв.. Ако бъде непокътнато настоящето равнище на такса „ Битови боклуци “, дефицитът през 2020 година ще бъде близо 1 млн. 500 хил.лв.
Златанов акцентира, че в случай че Общината продължи да дотира отпадъците и чистотата на града, което ще бъде от налозите, които се събират по други пера, да вземем за пример, при прекачване на неподвижен парцел или върху МПС-та, това няма да разреши да бъде изпълнена друга активност: „ Защото с дребния бюджет, с който разполагаме от локалните налози и такси, които събираме – към 15 милиона, какво значи да заделяме 1 млн. 500 хил.лв.? От тези 15 милиона лв. ние покриваме разноските по цялото улично осветяване на 19 обитаеми места и Казанлък, дофинансираме детски градини и учебни заведения, всичко, което се случва в една община. В този смисъл, съветниците смятат, че това не може да продължава по този метод. “
Съветниците са безапелационни, че ще бъде засилен контролът върху тази услуга, ще бъде основана работна група, която да разиска всички благоприятни условия за възстановяване на организацията на Общинско дружество „ Комунални действия и поддръжка на инфраструктурата “: „ Най – евентуално ще се опитаме със средствата, които ще си позволим да отделим в допълнение, да работим за сепариране на отпадъците, за тяхното авансово делене, с цел да не се постанова да плащаме толкоз огромни такси за отчисление. Ако ние поставим изпитание отпадъкът да бъде сепариран и боклукът, който отпътува за Стара Загора да бъде понижен на половина, тогава няма да плащаме 95 лв. на звук, а ще плащаме към 46 лв.. В този смисъл, разчитаме на това, че жителите ще схванат, че това е неизбежно, тъй като през 2020 година прекосяваме към напълно нов метод на пресмятане на такса „ Битови боклуци “. В момента тази такса с изключение на за бизнеса, който има опция да декларира брой съдове, в които да изхвърля отпадъците, жителите плащаме промили върху данъчната оценка на парцелите. “ Съгласно европейските условия това би трябвало да бъде прекъснато и да се премине към възнаграждение на действително изхвърлени боклуци. През 2020 година ще бъде осъществено национално броене. След като данните влязат в осведомителната система общините ще могат да преминат към пресмятане на такса „ Битови боклуци “ върху брой хора, които живеят на съответния адрес в съответното жилище.

Предложението е настоящите промили за града да бъдат увеличени от 2 на 4 промила, а за обитаемоте места на 6 промила. Златанов приведе и два образеца за това, какви такси ще заплащат жителите на общината при повишение на таксата: “Примерно, за апартамент в зона А, в центъра на Казанлък, на бул. “Цар Освободител “, с разгъната повърхност 63 квадрата, с мазе, данъчна оценка 30 хиляди лева, до момента данъкът е бил 60 лева След нарастването ще бъде 120 лева “
За къща в село Ясеново от 120 квадрата, с мазе, таван, гараж, данъчна оценка 4хил. 765 лева, все още такса „ Битови боклуци “ е 14 лева 30 ст. След нарастването от 6 промила таксата ще стане 28 лева.59 ст.
„ Увеличението на такса „ Битови боклуци “ ще ни разреши да покрием разноските и да можем да поддържаме града си в действителност чист и привлекателен, и да влагаме в нови инициативи “, сподели още Златанов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР