Казанлък. Увеличението на налога за такса смет“ е наложително, предвид

...
Казанлък. Увеличението на налога за такса смет“ е наложително, предвид
Коментари Харесай

Драгомир Петков, Общински съвет - Казанлък: Увеличението на налога за такса „смет“ е наложително, предвид увеличените разходи за депонирането на отпадъците

Казанлък. Увеличението на данъка за такса „ боклук “ е неотложно, поради увеличените разноски за депонирането на отпадъците, които стават още по-големи през новата година. Това сподели за Радио „ Фокус “ ръководителят на Бюджетната комисия в Общинския съвет Драгомир Петков. Той акцентира, че от 57 лв. на звук сега, през 2020 година нарастването ще бъде съвсем двойно - 95 лв. на звук. По думите му това е сумата, която би трябвало да заплаща общинската компания за депонирането на звук битови боклуци. Увеличението единствено по това перо през новата година, спрямо тази е 77 лв. на звук. За съпоставяне, през 2012 година, отчислението за звук деониран боклук, който е заплащала общинската компания е било в размер на 18 лв..

С 550 хиляди лв. от общинския бюджет бе дофинансирана активността на звеното по сметосъбиране и сметоизвозване през 2019 година, поради недостиг и повишен размер на отчисленията за звук битов боклук. Очакванията са в края на годината, сумата за субсидия по това перо да е в размер на 850 хиляди лв..

Според Петков нарастването на промилите е неизбежно, поради и ниските данъчни оценки, които имат парцелите в селата и които не кореспондират с адекватността на заплащаните такси „ боклук “, както и с упованията на жителите във връзка с сметосъбирането и непорочност в обитаемоте места.

„ Ако не бъдат увеличени промилите за такса „ боклук “ за популацията през новата година,според изчисленията, Общината ще би трябвало да дофинансира това перо с повече от 2 милиона лв.. Сума, която ще се отрази извънредно отрицателно на общинския бюджет “, сподели Драгомир Петков.

Председателят на бюджетната комисия в Общинския съвет посочи, че наложителното нарастване на промилите за такса „ Битови боклуци “ от новата година ще е първото след последните два мандата на тази общинска администрация, в които промилите са били непроменени и надлежно и приходите, постъпващи в общинската хазна са били едни и същи.

„ Сериозно нарастване на налога за боклук се чака през 2021 година, когато ще влезе в действие и новата методика за изчисляването на данъка за отпадъците. Той ще се пресмята или на количество изхвърлени боклуци от домовете, или на броя членове в обещано жилище “, уточни Драгомир Петков.

По данни от Община Казанлък, междинното количество битов боклук, който всеки един гражданин на общината изхвърля за година е 320 кг на човек.
За наложителното нарастване на промилите за такса „ боклук “ за популацията на община Казанлък ще бъде извършена и огромна разяснителна акция.

По планирани данни от Дирекция „ Местни доходи “, през идната година предстоящата събираемост на такса „ Твърди битови отпадъци “ от популацията е 83% или съвсем 4,5 млн. лв.. При проект от 5 млн. лв..
За нови съдове за боклук и нови коли за сметосъбиране са планувани през новата година 642 600 лева

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР