Казанлък. Още на първото си заседание Общинският съвет предприе редица

...
Казанлък. Още на първото си заседание Общинският съвет предприе редица
Коментари Харесай

Николай Златанов, председател на ОбС – Казанлък: Предстои изработването и приемането на изцяло нов правилник за работата и организацията на дейността на ОбС

Казанлък. Още на първото си съвещание Общинският съвет предприе редица промени, сподели за Радио „ Фокус “ ръководителят на Общински съвет Николай Златанов. В този смисъл той разясни, че следва изработването и приемането на напълно нов устав за работата и организацията на активността на Общински съвет. През последните 8 години Общински съвет в Казанлък е работил по устав, който е от 2003 година. През този интервал са осъществявани многократни промени в него. „ Такъв проблем в общините имат нашите нормативни актове –наредбите на всички общински препоръки, които неведнъж бяха атакувани с Протести на Окръжна прокуратура. Действително през годините не се е следило доста, когато са създавани тези наредби и най – към този момент, когато са променяни, доколко са съответствали на настоящото законодателство. С други думи, когато приемем един напълно нов устав, той ще дава отговор единствено на законовите условия към сегашния миг “, разясни Златанов.
Друг главен принцип, който е признат от съветниците в Казанлък е този за квотното присъединяване на всички общински съветници при установяване на непрекъснатите комисии. Т.е. броят на съветниците дефинира броя на председателските и заместител – председателските места. Оптимизиран е броят на непрекъснатите комисии. Съответно и председателските и заместник-председателските места са по-малко на брой от предходния мандат. В момента групите в Общински съвет са четири. В този смисъл, групата на ГЕРБ като най-многобройна има три председателски места, Българска социалистическа партия – две, Алтернативата на жителите – две и едно председателско място за Българска социалистическа партия. „ Новото е, че след откакто определихме броя на председателските и заместник-председателските места, ние единомислещо приехме препоръчаните членове на тези комисии. Не сме подлагали на подозрение или на полемики, качествата на хората, които влизат в тези комисии “, акцентира Златанов.
Решено е за този мандат всички политически групи да имат по един заместник-председател на Общински съвет. Златанов изясни, че това е доста значимо, защото формираните към Общинските препоръки – председателски препоръки, могат да включват или ръководителите на групите или заместник-председателите на Общински съвет. „ В този смисъл, при четири групи, в случай че Председателският съвет се състои единствено от ръководителите на групи, ние бихме били пет индивида. Решението е да влязат и заместител – ръководителите на Общински съвет и в този смисъл този мандат нашият Председателски съвет ще бъде от девет индивида. Това ни дава едно необятно посланичество при разискване на обособените проблеми “, добави той.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР