София. Булгаргаз“ ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена

...
София. Булгаргаз“ ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ ЕАД очаква газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 01.07.2022 г

София. „ Булгаргаз “ ЕАД чака газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба без повече закъснение, най-късно на 01.07.2022 година Това се споделя в изказване на " Булгаргаз " , във връзка споразуменията за приемане на азерски газ на краткотраен различен газопровод в Гърция, които се разискват в общественото пространство.

Агенция " Фокус " разгласява известието на " Булгаргаз " без редакторска интервенция:

След като към началната дата на доставките от Азербайджан (31.12.2020 г.) контрактуваното трасе за доставка, газовата връзка Гърция-България (газопроводът IGB), не беше построено, „ Булгаргаз “ ЕАД беше сложено в състояние освен да не може да получава газ според Договора, само че и да заплаща наказания по наказателна уговорка. „ Булгаргаз “ ЕАД нямаше различен избор с изключение на да договаря с азерската страна и да търси най-хубавото допустимо краткотрайно решение. В договарянията, „ Булгаргаз “ ЕАД, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Министерството на енергетиката съумяха да договорят и да реализират съглашение с азерския снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД краткотрайно да получава газ на различен газопровод, през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА до 30.09.2021 година

След следващото отсрочване на стартирането в употреба на газопровода IGB, „ Булгаргаз “ ЕАД още веднъж беше сложено в състояние да търси договаряния и единодушие от азерската страна за удължение на краткотрайните договорености до 30.06.2022 година (последната оповестена дата от плановата компания, изграждаща газопровода IGB за въвеждането му в комерсиална употреба е 01.07.2022 г.)., Сключените съглашения са напълно в полза на българската страна. С подписването им се изключва опцията азерската страна да задейства наказателна уговорка по Договора, отчитайки неналичието на договорното трасе за доставка (газопровода IGB).

В случай че такива краткотрайни съглашения не бяха подписани, „ Булгаргаз “ ЕАД щеше да заплаща наказания (десетки милиона $ месечно) по наказателната уговорка, равни на цената за контрактуваните количества, без да ги получава. Споразуменията дадоха опция на „ Булгаргаз “ ЕАД и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите страни в Европа с доставки на азерски газ. Позицията на азерската страна постоянно е била, че трасето за доставка според Договора е единствено едно - газопровода IGB.

Ако Договорът предвиждаше друго, азерската страна нямаше да влиза в дълги и тежки договаряния и през цялото време на доставките (31.12.2020 г.) щеше да доставя цялостния контрактуван размер през гръцката газопреносна мрежа, защото това би било преференциално за нея – през този интервал цената на азерския газ беше по-висока от тази на газа от други източници. За вярното пояснение на Договора, за който се ползва задгранично право, „ Булгаргаз “ ЕАД, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Министерството на енергетиката разчитат на мнения от висококвалифицирани профилирани правни консултанти по това непознато право.

Въпросите за маршрута на доставка са оценени в продължение на месеци, а получените мнения са доказани и с спомагателен самостоятелен юридически разбор. Подписването на споразуменията не е еднолично решение на „ Булгаргаз “ ЕАД, а резултат на нескончаем изчерпателен професионален разбор и преценка дружно с „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Министерството на енергетиката за най-изгодното решение за българската страна за доставка по краткотрайното трасе в подтекста на обстановката със забавянето на газопровода IGB.

Всяко отсрочване на въвеждането в употреба на газопровода IGB слага „ Булгаргаз “ ЕАД и България във все по-неблагоприятна позиция в възможни нови договаряния за доставка на различния газопровод с азерската компания. И до през днешния ден, „ Булгаргаз “ ЕАД не е осведомено от плановата компания, изграждаща IGB, по кое време тъкмо ще бъде подготвена гръцката газова връзка. Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 година и при положение, че газопроводът IGB не бъде въведен в употреба дотогава, още веднъж ще възникне рискът азерската компания да задейства наказателната уговорка по Договора и да усвои предоставената от „ Булгаргаз “ ЕАД и „ Български енергиен холдинг “ ЕАД банкова гаранция в забележителен размер.

„ Булгаргаз “ ЕАД чака газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба без повече закъснение, най-късно на 01.07.2022 година, с цел да може да получава количествата газ по Договора в цялостен размер.

В случай на следващо закъснение в построяването на газопровода IGB, ще бъде належащо незабавно осъществяване на договаряния с решителна поддръжка на политическо равнище за ново удължение на краткотрайните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан, до момента в който бъде приключена газовата връзка Гърция-България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР