Sofia Photo Agency Бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю очаква,

...
Sofia Photo Agency
Бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю очаква,
Коментари Харесай

Пардю: Македония е суверенна държава, колкото и да не се харесва на България

 Sofia Photo Agency Бившият американски дипломат у нас Джеймс Пардю чака, че макар възобновения през вчерашния ден Договор за стратегическите нападателни оръжия конкуренцията сред Русия и Съединени американски щати ще продължи.

" Политиката на Съединените щати по отношение на Русия под ръководството на Байдън ще стане много обичайната и практична. Когато нашите ползи и ползите на съдружниците ни съответстват с съветските, ще работим с тях. Но при положение, че Русия продължава да подкопава ползите ни, да се меси в демократичните ни процеси и изобщо да конфронтационно настроена към Запада, отговорът ще е доста по-традиционен, в сравнение с дейностите на Тръмп ", разяснява Пардю в предаването " Събота 150 "  на стратегия " Хоризонт “.

Както се очакваше, първите дни от мандата на президента Байдън са отдадени на огромното завръщане на Съединените щати на интернационалната сцена. Нека стартира с въпрос за европейските ви съдружници и Русия. Рано ли е да се каже по какъв начин ще се развият американските връзки с тях?

" Мисля, че смяната, която носи администрацията на Байдън спрямо тази на Тръмп, е голяма. Байдън стартира да работи доста нападателно още с встъпването си в служба. Той върна професионализма в ръководството! Разбира се, най-належащият проблем в този момент за Съединените щати, както и за всяка друга страна, е КОВИД-19. И това е основният му приоритет. Но вятърът на смяната духа доста мощно към този момент във Вашингтон.

Предишната администрация нанесе големи вреди на връзките с европейските ни съдружници, което ме отвращаваше, тъй като в действителност имам вяра във значимостта на тези връзки. Те ще продължат да бъдат повлияни от тези вреди. Европейците ще би трябвало да решат - откакто администрацията на Байдън проработи с цялостен потенциал с тях, в което съм безусловно сигурен - дали да се върнем към нещо сходно на предходните ни връзки или до реализираме нещо друго. Не знам. Може и да има смяна. Но в действителност имам вяра, че е жизненоважна връзката сред американската и европейските демокрации ".

Едно паневропейско допитване сподели неотдавна, че множеството жители на Евросъюза са удовлетворени, че Байдън победи Тръмп, само че в това време нямат доверие на американците, че след 4 години няма още веднъж да сменят курса. Ще успее ли новата администрация да върне доверието в Съединените щати?

" Байдън сигурно ще се опита да промени тези настройки. Той ще постави доста старания в тази тенденция. Но не забравяйте, че Тръмп не шокира единствено европейците, а и американците като мен. Никога не съм си представял, че Съединените щати ще имат президент с такова отношение към основните ни съдружници. А дали смяната би лишила повече от 4 години? Не знам. Не мисля. Важни са общите ни ползи, в това число по какъв начин дружно да преодолеем Covid ".

Към момента Евросъюзът дава знаци, че има упоритости да е независим състезател, в случай че не и мощ, в световен проект. По отношение на Китай да вземем за пример - поради подписаното капиталово съглашение - към този момент се видя разминаване с разбиранията на Вашингтон. Има ли капацитет за междусъюзнически конфликти при липса на цялостно съвпадане в политиките?

" Китай е доста напорист. Благодарение на 4-годишното ръководство на Тръмп те съзират пред себе си късмет да наложат в забележителна степен ползите си на международната сцена. Защото Съединените щати в действителност се бяха отдръпнали от съдружниците си.

Китай е богата страна, само че дано не забравяме какво е в действителност е тя - властническа тирания, която играе доста добре картите си в стопански проект. Това обаче съгласно мен ще е до известно време.

Дали връзките сред Съединените щати и Европа ще бъдат сложни поради Китай? Мисля, че това може да се избегне. Но Байдън и Европейският съюз ще би трябвало да седнат и съществено да обмислят стратегически въпроса, с цел да защитят ползите и на двете страни ".

Джо Байдън и Владимир Путин бързо се схванаха да удължат периода на деяние на контракта за стратегическите нападателни оръжия. Какво обаче от тук насетне може да се чака от Вашингтон във връзка с Москва. Продължава ли конкуренцията за въздействие над Европа?

" Очаквам тази конкуренция да продължи. Но политиката на Съединените щати по отношение на Русия под ръководството на Байдън ще стане много обичайната и практична. Джо Байдън схваща руснаците доста добре. Той оглавяваше сенатската Комисия по външните връзки години наред и надали има сантимент тях. Няма да има нов бутон " рестарт ". Това е към този момент надалеч зад нас.

Когато нашитe ползи и ползите на съдружниците ни съответстват с съветските, ще работим с тях. Но при положение, че Русия продължава да подкопава ползите ни, да се меси в демократичните ни процеси и изобщо да е конфронтационно настроена към Запада, отговорът ще е доста по-традиционен, в сравнение с дейностите на Тръмп ".

Изненадващо се оказа, че в първия си телефонен диалог като президент с немския канцлер Меркел Байдън е сметнал за значимо да приказва и за Западните Балкани. Това се пояснява като знак, че районът е въпреки всичко измежду целите на външната му политика. Мислите ли, че може скоро да се чака позитивна смяна в района?

" Да. От дълго време работим безрезервно с нашите европейски съдружници за мир и непоклатимост в района и евроатлантическата му интеграция. Това ще стане още по-важно за Съединените щати при ръководството на Байдън. Западните Балкани имат опцията да одобряват полезностите на НАТО и на Европейския съюз. И в действителност бих желал като част от това да видя България да оказва помощ на Република Северна Македония да влезе в Евросъюза, вместо да се пробва да й попречи поради, съгласно мен, националистически претекстове ".

Спорът сред София и Скопие огромен проблем ли ще е за Вашингтон? Предстои ли напън от ваша страна в избрана посока?

" Това не е толкоз огромен проблем за нас, колкото отчаяние. За мен особено е отчаяние. Не съм приказвал още с някого от администрацията на Байдън за този проблем и не знам каква тъкмо ще е позицията им. Но имам вяра, че е от интерес на България тя да е радетелка за идеята на Република Северна Македония да реализира еврочленство.

Колкото и на някои да не им харесва, тя е суверена страна и не трябва повече да бъде унизена или командвана, откакто към този момент реши разногласието за името с Гърция. На Република Северна Македония и на България доста повече приляга да са близки съдружници, а не да се карат за историята. По-важно през днешния ден е бъдещето, не толкоз предишното ".

Босна се обрисува като най-гореща точка на Западните Балкани. Друг път сте ми казвал, че Дейтънското съглашение в действителност не е съвършено, само че преди четвърт век е било значимо да спрете кръвопролитията там допустимо най-бързо. Не е ли към този момент време за смяна на статуквото? И по какъв начин може да стане това?

" Опитът ми в Босна демонстрира, че свалянето от власт на националистическите водачи е доста, доста сложна задача. Ако Ричард Холбрук беше жив и можеше да види какво става с Дейтън, сигурно щеше да се опита да провокира промяна на националистите, които направиха допустима войната в Босна. Политическата им власт обаче е доста огромна.

Освен това някои външни сили наподобява имат интерес да пречат на страната да се развива в вярната посока. Имам поради особено Белград. А и Русия е решила да трансформира Балканите в зона за стратегическа борба за въздействие със Съединените щати и съдружниците им.

Босненците могат да си трансформират конституцията и по този начин да подобрят ситуацията си. Но съгласно мен това може да се случи в дълготраен проект. Първо би трябвало да изкласят ново потомство водачи. Надявам се Байдън, дружно с европейските ни сътрудници, да съумее да пренасочи повече сила към Босна, с цел да й помогнем да излезе от блатото, в което от години е затънала поради крайния шовинизъм ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР