Пазарувате от китайски сайтове?! Какви са рисковете и как да

...
Пазарувате от китайски сайтове?! Какви са рисковете и как да
Коментари Харесай

Пазарувате от китайски сайтове? Какви са рисковете и как да ги избегнете? 

Пазарувате от китайски уеб сайтове?! Какви са рисковете и по какъв начин да ги избегнете? 

Предупреждението идва от създателя на онлайн платформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова, потърсена от медии за коментар във връзка заведената от Eвpoпeйcĸaтa организация на потребителите (ВЕUС) групова тъжба до Европейската комисия против китайската платформа Temu.

" Търговците, които имат езикова версия на своя електронен магазин за европейска страна или от платформата им пазарят жители от Европейския съюз (ЕС), са задължени да съблюдават европейското потребителско законодателство по повод сигурността на продуктите, нелоялните търговски практики и новия Закон за цифровите услуги “, уточни Руменова.

Спонсорираните страници в обществените мрежи и електронни платформи на китайски електронни магазини като Temu и Shein в цифровото пространство бързо привлякоха вниманието и на българските консуматори и ги убедиха да осъществят голям брой покупки, в това число вследствие на прилагани нелоялни практики. Рисковете при покупки от тях обаче са доста - от неналичието на сигурност по отношение на сигурността на тези артикули до друг вид нелоялни практики, с които потребителите се заблуждават по отношение на рекомендациите за тези продукти и коректността на отстъпките, както и стават жертва на непочтено стимулиране на продажбите. 

Тя изясни още, че тези стопански оператори би трябвало да имат собствен представител в Европейски Съюз, който да подсигурява, че пуснатите в продажба артикули са минали сполучливо тестванията за сходство с европейското законодателство по отношение на сигурността, и който да спомага за изтеглянето на рискови артикули.

" Хората би трябвало да имат поради, че създадените в страна отвън Европейски Съюз артикули може да дават отговор на локалното законодателство по отношение на качеството и сигурността, само че не и на европейското и това да носи опасности за здравето и живота на потребителите “, обясни специалистът.

И добави, че според европейското законодателство потребителят има право да върне рискова стока и да получи парите си, както и да потърси обезщетение за претърпени вреди – нещо, което би било доста комплицирано, когато търговецът не съблюдава европейските правни правила.

Причините за жалбата на ВЕUС против Temu са, че платформата постоянно не съумява да даде значима информация на потребителите по отношение на продавача на дадена стока, разчита на манипулативни практики за генериране на спомагателни продажби (потребителите получават разнообразни, по-скъпи версии, откакто щракнат върху съответен продукт) или пък усложнява процеса на закриване на акаунта (изисква прекосяване през препятствия).

В поддръжка на непрестанно припомняните от " Ние, потребителите “ рекомендации са и резултатите от наблюдения на някои от членовете на ВЕUС върху активността на платформата Temu. Италия, да вземем за пример, е закупила от там и тествала козметични артикули, при което е открила, че те или не включват листата на съставките, или го дават единствено отчасти. Германия пък е установила, че въпросната платформа съдържа подвеждащи мнения за артикули или заблуждава потребителите с метода, по който демонстрира ценови отстъпки.

Същевременно, доста български консуматори показват подозрение, че някои от предлаганите в китайски уеб сайтове като Temu и Shein артикули се срещат и в българските физически и електронни магазини, само че на доста по-високи цени.

Във връзка с това от " Ние, потребителите “ разясняват:

" Ако български търговци оферират за продажба артикули на производители от страна отвън Европейския съюз, би трябвало да се уверят, че тези произведения подхождат на европейското законодателство, дават на потребителите цялата наложителна цялостна, точна и вярна информация за продуктите и за използването им и сигурно производителят им има собствен представител в Европейски Съюз. Същото би трябвало да съблюдават и самите консуматори, с цел да се предпазят от опасности “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР