Societe Generale обяви, че се е съгласила да продаде дела

...
Societe Generale обяви, че се е съгласила да продаде дела
Коментари Харесай

Societe Generale продва бизнеса си в Русия на свързана с олигарха Потанин компания

Societe Generale разгласи, че се е съгласила да продаде каузи си в Росбанк и застрахователните дъщерни сдружения на съветския заемодател Interros Capital, компания, обвързвана с милиардера Владимир Потанин. Нахлуването на Русия в Украйна провокира финансови наказания от Съединени американски щати, Европа и Англия, което накара западните компании да продадат съветските си активи.

Росбанк ще се причисли към бизнес империята на Потанин, който е най-големият акционер в Norilsk Nickel, международният водач в производството на паладий и пречистен никел в света. Холдинговата компания на Потанин беше притежател на Росбанк от 1998 година, преди SocGen да купи дял през 2006 година и да го слее с другите си съветски интервенции през 2010 година, напомня Reuters.

Въпреки че не е глобен от Европейския съюз поради съветската инвазия в Украйна, против Потанин има наказания в Канада. Още при започване на войнта френската банка означи риска от отписване на своя дял в Росбанк. Акциите на третата по величина банка във Франция се покачиха с 8% в понеделник, откакто тя разгласи, че ще приключи повече от 15-годишното си присъединяване в Росбанк, на фона на възходящия напън за спиране на връзките с Русия.

SocGen не разкри цената на договорката, само че съобщи, че тя ще й разреши да напусне Русия по " ефикасен и спретнат метод " и ще обезпечи последователност за чиновниците и клиентите на Росбанк.
Реклама
Interros Capital сподели в изказване, че договорката би трябвало да бъде завършена през идващите няколко седмици, откакто бъдат получени всички нужни утвърждения от регулаторните органи. SocGen съобщи, че договорката ще докара до отписване на към 2 милиарда евро, само че няма да окаже въздействие върху финансовите й индикатори. Отписването ще бъде " значително обезщетено " от деконсолидирането на нейната експозиция от 15.4 милиарда евро към Русия и от неуточнено заплащане, в това число погасяването на зависещ дълг от Interros Capital, прибавят от френската банка в изказване.

SocGen за първи път закупи дял от Росбанк през 2006 година с алтернатива за закупуване на мажоритарен дял през 2008 година Руската банка беше изцяло слята с другите интервенции на SocGen в Русия през 2010 година
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР