Собственият капитал в баланса на българската банкова система е намалял

...
Собственият капитал в баланса на българската банкова система е намалял
Коментари Харесай

Собственият капитал и печалбата на банките намаляват

Собственият капитал в салдото на българската банкова система е намалял с 1,6% към края на април тази година на месечна база. Това демонстрира докладът на Българска народна банка за банковата ни система.
Намалението на капитала е от 194 млн. лв.. Според Българска народна банка това е реалност главно поради " въздействие на динамичността при неразпределената облага ".
Освен личния капитал, понижава и облагата на банките. Към края на април тя е 396.5 млн. лева, като за същия интервал на предходната година е била 413 млн. лв.. На годишна база това е с 4% по-малко (или с 16.5 млн. лева.), само че въпреки всичко спадът е по-малък, в сравнение с през март, когато беше 7,64% през март, само че пък е повече, в сравнение с през февруари, когато е 2,5%.
Разходите за амортизация на финансови активи, които не се регистрират по обективна стойност в облагата или загубата, за четирите месеца на годината са 131 млн. лева (при 162 млн. лева към 30 април 2017 година).
През април има нарастване от 0,2% на брутните заеми – т.е. 183 млн. лв. повече на месечна база. Растежът е при вземания от кредитни институции – 2,9%, като брутният кредитен портфейл доближава 57,5 милиарда лв.. Най-голям напредък има при заемите за нефинансови предприятия – 1,5% т.е. малко над половин милиард лв.. Домакинствата са взели с 0,6% повече заеми (118 млн. лева), а държавните институции – с 3,7% (22 млн. лева).
Кредитите на годишна база демонстрират напредък във всички сегменти. Жилищните порастват с 12.6% до 9.996 милиарда лв., а потребителските - с 4.4% до 9.2 милиарда лв..
Депозитите в банковата система не престават да порастват – с 0,4% т.е. 320 млн. лв., като общо стигат 84 милиарда лв.. Домакинствата са подали 397 млн. лв. повече на месечна база, а страната – 272 млн. лв., до момента в който кредитните институции са вдигнали депозитите си с 260 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР