Собствениците на големи апартаменти или частни домове със сигурност са

...
Собствениците на големи апартаменти или частни домове със сигурност са
Коментари Харесай

Ревю на Wi-Fi Mesh-системата TP-Link Deco M5

Собствениците на огромни жилища или частни домове сигурно са се сблъсквали с „тъмните зони“ в покритието на своята Wi-Fi-мрежа. В края на краищата, не всеки рутер може да покрие огромни площи и да обезпечи качествена връзка за всички устройства
В такива случаи се купуват спомагателни точки за достъп, които не всеки независимо може да свърже към съществуващата мрежа и това не е гаранция, че всичко ще протече безпрепятствено. Но с появяването на Wi-Fi Mesh-системите, този въпрос се трансформира в много по-лесно решение. С актуалното си ревю през днешния ден ще насочим вниманието Ви точно към едно такова устройство на компанията TP-Link — Deco M5.


Технически характерности: Тип: Wi-Fi рутер + Повторител;Стандарт: 802.11 ac/b/g/n/a;Максимална скорост на връзката в Mbps: до 1267;Интерфейс за връзка (LAN порт): да;Вход (WAN порт): да;Защитна стена (Firewall): да;DHCP-сървър: да;Тип антена (вътрешна/външна): вградени;Брой антени: 4;Поддръжка на MU-MIMO/MIMO: MU-MIMO;Размери в мм: 120 x 38;Режим на моста: да;Друго: Mesh Wi-Fi система.

Съдържание на комплекта и първи усещания от TP-Link Deco M5
В нашия случай, комплектът се състои от три устройства Deco M5. С тях в кутията има надлежно три дребни зареждания, един Ethernet-кабел и документи. За начало на тяхната работа, това е задоволително, в случай че устройствата се свързват един с различен посредством безжична мрежа, само че в случай че потребителя желае да свърже всички джаджи жично, то ще би трябвало да се купят още няколко Ethernet-кабела.



За тези, които не се нуждаят от три точки (например, в случай че в жилището има единствено един „ъгъл“, където не доближава мрежа, само че въпреки всичко е неотложно там да има връзка), то има и комплект от две устройства. Или може те да бъдат купени в следствие, когато са нужни повече от три точки.



С оглед на това, че устройството се настройва благодарение на фирмено приложение за смарт телефон с много лесна постъпкова директива, може да се каже, че не са нужни никакви специфични умения с цел да започнете да ги употребявате. За по-напредналите консуматори, процесът ще наподобява даже прекомерно елементарен.


Дизайн и улеснение на потребление
TP-Link Deco M5 наподобява доста просто — бяла кръгла пластмасова кутийка, чийто радиус е съпоставим с този на елементарни чашки за кафе. Начинът на апаратура е единствено един: устройството може да се слага единствено на равна повърхнина. Стойка за отвесна апаратура няма, както и опция за закрепване на стена. За това, размерите на корпуса са напълно дребни (120×38 мм), тъй че тези „чинии“ няма да заемат доста място.

За разлика от множеството рутери, върху корпуса няма обилие от знаци за интензивността, а единствено един диод в центъра на горната част на панела. Той може да сменя цвета си според от положението. По време на нормалната си работа, той просто ще свети непрекъснато в зелен цвят. Но по време на конфигурация или при положение на пораждане на някакви проблеми, тази обстановка ще се промени.

Също по този начин, външният тип на TP-Link Deco разрешава да не го криете в потайни кътчета, жертвайки качеството на сигнала. Малките модули не притеглят към себе си доста внимание, даже и да участват на видни места. Но в случай че въпреки всичко би трябвало да се скрият, проблеми с това не би трябвало да има.



Антените са вградени в корпуса, а портове за свързване на външни не са планувани. Тук са налични единствено два LAN/WAN-порта и конектор за зареждане. По този метод, свързването към мрежата на принтер или друго устройство няма да е допустимо, както и прибавянето на няколко компютъра благодарение на кабели. Разбира се, надали в множеството домове това е много търсена алтернатива, само че за взискателните консуматори, наборът от налични функционалности може да се окаже непълен.
Функционалност
Като цяло, комплектът на Deco M5 — това са три маршрутизатора. Те могат да действат един без различен, само че концепцията на Mesh-системите е малко по-различна. Работейки дружно, тези устройства основават по-голяма по мярка мрежа, за обгръщането на колкото се може по-голяма територия. При това, тяхната работа би трябвало да бъде незабележима за потребителя. Тази система независимо проучва местоположението на клиента и равнището на сигнала според от близостта му до някоя от точките в мрежата, тъй че сама го ориентира към най-хубавата от наличните.

   Естествено, потребителят даже не знае за тези процеси. Свързаността е безкабелна и не оказва въздействие върху връзката по време на работата Ви в интернет. С други думи, в случай че някой непрестанно се движи в зоната на покритие на мрежата и да вземем за пример гледа поточно видео, при превключване сред рутерите, потребителят не би следвало да вижда това и буферирането не би трябвало да прекъсва.

 Самите рутери работят по стандарта 802.11 ac и поддържат диапазоните от 2,4 и 5 Ghz, а в една мрежа могат да работят до 10 точки Deco M5 по едно и също време. В идеални условия при диапазона от 2,4 Ghz, потребителя ще получи скорости до 400 Mbps, а в 5 Ghz – 867 Mbps. Това се подсигурява от четирите вградени в корпуса антени. В уеб страницата се споделя, че комплектът би трябвало да покрие до 510 квадратни метра и дава опция за свързване към мрежата на десетки устройства. Кабелната връзка е показана от два гигабитови врата.

 Възможност за ръководство на мрежата съществува единствено от смарт телефона и липсва какъвто и да е уеб-интерфейс за достъп посредством Вашия браузър. Функционалността и надлежно наличните настройки са по-малко, в сравнение с при елементарните рутери. Потребителя в тази ситуация има вграден антивирус, профили за наставнически надзор, лист на наличните клиенти с опция за тяхното ръководство (анализ на настоящата скорост за трансфер на данните, задаване на приоритет, заключване) и базови настройки на връзката.


TP-Link Deco M5 може да работи както в режим на рутер, по този начин и в режим на точка за достъп. Производителят също поучава (и истинската директива по този начин показва) да свържете устройството към към този момент действителен модем.


Работа

Свързването се прави извънредно просто. За начало, би трябвало да инсталирате приложението на смарт телефона (традиционно се поддържа най-малко iOS 8.0 и Android с не по-ниска версия от 4.3), след което се свързва с кабел един от рутерите Deco и се включва. С помощта на Bluetooth, приложението за смарт телефон намира модема и с няколко елементарни подсказки се случва настройката на мрежата. Всеки идващ рутер се свързва тъкмо по същия метод. При това, всеки Deco присвоява таг с мястото, където се намира, след което може да се види статуса му в мрежата.



При първия път, цялата процедура с трите устройства ни лиши не повече от 15 минути, имайки поради разопаковането и инсталацията им в целия апартамент. Приблизително същото време е належащо и за обгръщането на един офис. Веднъж, третата точка не съумя незабавно да се свърже с мрежата, само че нейното рестартиране в действителност реши казуса.



Нататък, при поява на нов клиент в локалната мрежа, на смарт телефона ще се появи уведомление за него. И тук значимо е да се означи, че не е от голяма важност къде се намира смарт телефона сега. По този метод, даже и отдалечено можете да вършиме спомагателни настройки и да имате достъп, да вземем за пример до родителския надзор. Deco още поддържа работа с услугите IFTTT и Amazon Alexa.



C помощта на първия може нещо да се автоматизира (например, автоматизирано да дадете приоритет на избрани консуматори или без спомагателни дейности да промените режимите на работа), а посредством Alexa може да управлявате устройството благодарение на гласови команди. Но аз доста се колебая, че това ще бъде обичана функционалност, тъй като българските консуматори на тези услуги още са прекомерно малко и осъществяването на настройки по локалната мрежа се постанова рядко.
Въпреки посочената от производителя скорост, действителното прекачване на данни е доста по-бавно. За съпоставяне, нашият Wi-Fi в офиса дава към 200 Mbps за събаряне и 180 Mbps за качване. Към този миг, Deco сподели по-малко — 80/90. В дома, където от провайдера може да получите 100/100 Mbps, Deco ще даде 80/70. Това се изяснява с обстоятелството, че точките за достъп поддържат връзка между тях благодарение на Wi-Fi, а това от своя страна въздейства на скоростта на връзката.   Ако в пространствата е конфигурирана жична мрежа и има опция за свързването на всички точки Deco посредством проводници, то това би трябвало доста да усъвършенства скоростните индикатори
Но може би това, за жалост, се среща надалеч не на всички места. Описаният нагоре сюжети може да укаже въздействие при евакуиране на обемни файлове. Но за работа в интернет или за гледане на поточно видео от компютър към тв приемник, тези скорости ще са изцяло задоволителни.

Но и тук има нюанси. У Дома, разположих точките за достъп в конвенционален триъгълник, където единия е при входа, а другите два покриваха стаята. При тези условия, скоростта на връзката не се променяше доста, само че когато сте по-близо до главното устройство, което в действителност предава интернета към идващите, скоростта на връзката е по-висока.

Предаването вътре в мрежата е доста по-бързо, както през Wi-Fi, по този начин и при Ethernet връзка. На идващите графики е добре забележима разликата в предаването на данните при раздалеченост на точките. Следва да се има поради, че тези проби са осъществени в офис среда, където има доста звук от други мрежи. Напълно евентуално е, в условия на частен дом, резултатите от тестванията да бъдат по-високи.





Във всеки случай, скоростта би трябвало да се ревизира на място, тъй като има много променливи, които се отразяват върху работата на мрежата и нейната непоклатимост.
В кои случаи си коства покупката на mesh-система
Докато mesh-мрежите към момента не са получили задоволително разпространяване, измежду хората витаят доста предубеждения по отношение на тях. Най-разпространеният мит твърди, че към тях би трябвало да се прибягва единствено при големи многостайни жилища и огромни селски къщи. В реалност това не е правилно. Все отново, слагането на две-три разделящи интернета устройства на едно ще бъде прекомерно разточително, само че към този момент в елементарен двустаен апартамент, това има смисъл.

Устройствата TP-Link Deco бихме ги предложили на тези, които имат най-малко две стаи, доста свързани към интернет устройства, а площта на жилището е да вземем за пример 60 квадратни метра. В такива условия, комплектът от два модула е изцяло задоволителен, а за тристайни жилища към този момент си коства да се огледа към набор от три устройства. Тук още веднъж има взаимозависимост от оформлението и разположението на устройствата. Ако вкъщи има робот-прахосмукачка, няколко Smart-TV, по два-три смарт телефона, преносими компютри и таблети, устройства от вид “умен дом ”, PlayStation, Apple TV и още някоя изискваща Wi-Fi техника, организирането на мрежата благодарение на Deco няма да бъде ненужно.

Разликата с елементарния рутер е добре забележима. На първо място, във всяка точка на жилището ще има еднообразно постоянен сигнал и второ, mesh-системата поддържа елементарно свързване, настройки и следващо потребление. На напредналите консуматори, най-вероятно TP-Link Deco M5 ще им е отегчителен, само че тази система ще се оцени най-добре от хората, които не смятат панела за настройки на рутера за завладяваща игра, която да играят надали не всеки уикенд. Аз обичам да разходвам пари за джаджи, които просто работят и покачват качеството ми на живот, а не изискват непрекъснатото ми внимание и поддръжка. TP-Link Deco принадлежи точно към тях.


Обобщение
Покриването на „мъртвите точки“ от безжичната мрежа към този момент е изцяло допустимо и е много елементарно да се извърши посредством Wi-Fi Mesh технологията. И както демонстрира практиката, за това въобще не би трябвало да сте механически гуру. Най-малкото, по време на тестванията на TP-Link Deco M5, ние нямахме проблеми. За домашни цели, опциите на тази система ще бъдат задоволителни.

Положителни черти:
дизайн; лесни настройки благодарение на смартфон; непрекъсваема връзка.
Отрицателни черти:
липса на уеб-базиран интерфейс; продуктивност в сложни условия.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР