Преди няколко месеца ви съобщихме, че на българския пазар скоро

...
Преди няколко месеца ви съобщихме, че на българския пазар скоро
Коментари Харесай

Ревю на MLS Range 5.5 и гласовия асистент MAIC, говорещ български

Преди няколко месеца ви съобщихме, че на българския пазар скоро ще се появи нова марка смарт телефони, забавни освен с атрактивните си цени, само че и с гласовия помощник, работещ на нашия език. И ето, че моментът пристигна и в ръцете ни в първото устройство на гръцката MLS – Range 5.5.Компанията
MLS Innovation Inc е учредена през октомври 1989 година в Солун за изследване, планиране, създаване, произвеждане и разпространяване на електронни устройства и високотехнологични артикули с акцент върху нововъведението.

Именно MAIC съставлява една от най-значимите нововъведения в историята на MLS, която към този момент се внедрява във всички таблети и мобилни телефони на компанията и която трансформира радикално метода, по който потребителите взаимодействат със своя таблет или мобилен телефон.

С елементарна гласова команда на потребителя MAIC реализира позвънявания, изпраща известия и имейли, търси в интернет или в YouTube, локализира, обажда се и направлява до отворени аптеки, лечебни заведения, банки, бензиностанции, осведоми за близки паркинги, трафика по пътищата, прогнозата за времето и превежда думи или фрази от български на британски език и назад.
Към теста
Всеки тест на сходен бюджетен уред е предизвикателство за нас. Доста по-лесно е да пишеш за флагмани, които имат всичко, имат го по доста и работят чудесно. Но в същото време има и цена от към този момент хиляди левове, която няма по какъв начин да не попадне в уравнението.

Когато тестваме устройство, както е в тази ситуация и цената му е под 300 лева, то безспорно би трябвало да я имаме поради и сега, в който оценяваме цялата работа и тестваме функционалностите на модела. В случая обаче ни беше доста елементарно, тъй като MLS Range просто не ни затрудни в ежедневната приложимост. Оказа се, че той работи сносно, чистият Android, който има дава отговор задоволително добре на параметрите и стига да не товарите апарата с тежки приложения, игри или не отваряте прекалено много страници в браузъра по едно и също време, то няма да имате проблем.
 Какво има в кутията
Апаратът пристига  много стилна черна кутия, както можете да видите и във видеото, което публикуваме. По нищо не проличава, че това е уред от бюджетния сегмент и от разположението на съставените елементи вътре в нея. Всичко в деликатно опаковано в настрана пликче, а самия телефон е с авансово сложено защитно покритие на стъклото. Освен кламера за сим картата, вътре можем да забележим още зарядното на апарата, кабел за данни, както и много комфортни слушалки – тапи. Всичко това несъмнено върви с инструкциите, гаранцията и така нататък


От пръв взор
Външният тип е едно от преимуществата на модела съгласно нас. Той е много здрав и има рамка от метал, която го прави задоволително комфортен за прилагане с една ръка. Корпусът е от пластмаса, само че това никога не е проблем. По нея не оставят отпечатъци от пръсти, тя не се плъзга в ръката. Разглеждайки външния тип на парата на драго сърце виждаме, че той разполага и със датчик за пръстови отпечатъци, което е похвално за уред, който на пазара може да се откри на цени от 20 до 200 лева с контракт към мобилен оператор.



Камерата е леко изпъкнала, само че пръстенът към нея я пази добре и няма заплаха да я закачие някъде или да я надраскате. Профилите на модела са типичен и изчистени. От ляво можем да забележим слота за сим картата и тази с памет а от дясно са бутоните за надзор на звука и този за включване на екрана. Както загатнахме и първоначално главният акцент в модела е неговия гласов помощник, само че за него обособен бутон тук няма.

Функциите му, за които ще ви разкажем по-късно се задействат от шорткъти по началния екран, тъй като той е разграничен на разнообразни елементи. В описанието на външния тип, който вие можете да видите по-добре в фотосите и видеото, което публикуваме, можем да прибавим още относително тънките му размки, леко изразената му брадичка, както и комфортното разположение на датчиците, които гасят екрана щом допрете телефона до ухото си.


Но ето на процедура какво съставлява MLS Range 5.5 като хардуер
4G моделът има 5,5-инчов екран, както подсказва и името му. Той работи в HD+ резолюция и се показва сносно като цяло. Цветовете в менютата са ярки и текстът е добре разпознаваем. Контрастът не е на доста високо равнище, само че като цяло е повече от допустим. В седмиците, в които смарт телефонът беше в мен го употребих за четете и даже гледане на няколко епизона от обичаните ми сериали, без това по никакъв метод да се окаже проблем за очите ми. Мисля, че това е задоволително показателно.

В този ред на мисли стриймингът се държеше добре, с което явно 8-ядрения процесор на Mediatek MT6753 се оправя отлично. Той работи на 1,3 GHz, а работата му е подкрепя на 2 GB RAM. На пръв взор наподобяват малко, изключително на фона на цифрите, които виждаме в другите флагмани сега. Абсолютно задоволителни са обаче са главната ви работа с телефона и множеството приложения. Единствено закъснение може да се следи в някои 3D игри, само че като цяло – работата е плавна и естествена.

Смартфонът разполага с вградена памет от 16 GB. Въпреки че не пръв взор наподобява относително малко, тя въпреки всичко може да бъде разширена с още до 64 GB, с помощта на поддръжката на microSD карти до тази стойност.
Батерията на модела е с потенциал от 2700 мАч, което разрешава на процедура един ден спокойна работа с устройството
Ако го ползвате по-малко или главно за диалози, можете да достигнете и до два дни. Ако се сдобиете с него обаче е по-добре да не рискувате през втория ден и наложително да носите със себе си microUSB зарядното от комплекта. А тук може би е добре да кажем, че апаратът има и 3.5 мм жак за слушалки, тъй че няма да имате потребност от преходници при потреблението на тези, които към този момент имате.

И по този начин стигаме до камерата. Основната е 13-мегапикселова, а селфи камерата е 3,2- мегапикселова.

Операционната система, употребена от модела е Android Oreo 8.1 в неговата чиста верися. Отсъствието на каквито и да било надстройки прави работата на модела много бърза и плавна, а това, имайки се поради параметрите на модела си е чудесна вест. Самата операционна система е докзала себе си във времето, тъй че няма да стопираме ненужно внимание на функционалностите си. Най-важното е, че работи добре.
Здравей, MAIC!



Смартфонът безспорно е с забавен дизайн, атрактивни функционалности, изключително в случай че се има поради цената му, само че акцентът, това на което най-вече би трябвало да спрем вниманието си е друго. Гръцкият уред е оборудван със специфичния програмен продукт MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), персонализиран и работещ отлично на български език, както демонстрираха нашите проби. Но за това по-късно.

На процедура MAIC е цифров помощник, сходен на добилите известност напоследък, само че за първи път имаме компания, която се е постарала да го локализира и да го пусне на български език. И възприятието от това е прелестно. Важно е да отбележим, че той е част от всички устройства на MLS, които се оферират у нас, тъй че занапред ще имаме опция да се срещаме с него и да проучваме работата му. Но ето какво открихме че може.


Основно можем да разделим дейностите му на шест обособени раздела, по този начин както ги дефинират и от компанията производител
На първо място вие можете да се обадите на някой, без да търсите името му в телефонния справочник. За това се грижи функционалността Talk&Call на цифровия помощник. Напълно задоволително е да изречете името на своя контакт – който може да е записан и на български език – и телефонът стартира да го набира. Това е доста комфортна функционалност може би най-използваната в телефона. Лично аз я употребих постоянно до момента в който карам, само че и освен, защото досадното търсене на име в телефонната книга, от време на време лишава прекалено много време. Важно е обаче е да помните по какъв начин тъкмо сте записали даден човек, с цел да произнесете тъкмо името му, Просто тъй като другояче MAIC няма да откри записа.

И до момента в който телефонирането беше доста комфортно в колата, то какво ще кажете за писането и отговарянето на получени текстови известия. Вече не е нужно да рискувате живота си, тъй като просто отговорът на получения SMS може да бъде издекламиран от вас, а телефонът ще преобразува думите ви в текст и ще ги изпрати като известие.
Макар и две от главните функционалности, това е единствено част от опциите, които MAIC дава
С асистента елементарно можете да търсите и разнообразни обекти, места по картата към вас. Тук безусловно би трябвало да отбележим, че тази услуга също е усъвършенствана. Това не са просто местата на Гугъл Maps а грижливо селекциониран и обработен лист с бензиностанции, аптеки, лечебни заведения, паркинг местоположения, трафик, банки или прогноза за времето. Услугата работи чудесно освен с глас и в текстов тип, а в модела има авансово извадени икони с всички функционалности, измежду които и тази, с цел да може потребителят да се ориентира по-лесно.

Следващото нещо, което сигурно ще употребявате по-рядко, само че е също толкоз потребно в вградения преводач на Maic. Превеждане в действително време от и на британски. Достатъчно е просто да произнесете дадена дума или цяло изречение и MAIC ще я преведе бързо и тъкмо. Поне това усещане остави у мен модела, откакто го употребих и превеждах с него няколко седмици. Разработчиците несъмнено не са претупали българизацията на модела и по-скоро неговия програмен продукт и той работи чудесно.
Отлично работи и търсенето на лица, местоположения, заведения за хранене и каквото друго можете да си визиите, на български или британски език. Отново работи чудесно, а компанията  назовава тази функционалност Talk&Serach. В менюто на телефона също имате изведена обособена икона.
Ако желаете обаче информация в някоя профилирана сфера и желаете да обогатите общата си просвета с енциклопедични знания, то за вас е MLSPedia. Това е разделът, в който можете да търсите информация за всичко, което може да се сетите, като резултатите излизат по специфичен завършен метод, тъй че да можете да ги четете комфортно на телефона в самия интерфейс на MLS.

 С едно натискане на екрана изговаряне на отделено приложение пък можете да го отворите бързо. Без да се постанова да го търсите в менюто.  Като цяло асистентът работи чудесно и макар, че с него не могат да се водят разговори, сходно на тези в Гугъл Now или Siri, вие можете елементарно да споделяте с него, ползвайки обособени основни думи. С това се привиква много бързо. Така можете да ползвате телефона на процедура без ровене в менютата и дори  без да гледате в него.
Именно MAIC е най-важната част в първия смарт телефон на марката, наличен на нашия пазар, който имахме опция да тестваме през последните няколко седмици
Останалите съставни елементи от устройството са на изненадващо високо равнище, имайки се поради цената, на което то се предлага на пазара, само че гласовия помощник, който знае български е нещо, което даже флагманите за по 2000 нямат.
За кой е този уред?
В случай че държите да имате флагман с най-актуалните характерности, последния чипсет на Qualcomm, камера с доста пискели и така нататък – може би Range 5.5 не е тъкмо за вас. Ако желаете обаче устройство с съвършено съответствие на цена и качество, в случай че ви е належащо крепко и в същото време стилно устройство, чиято цена е под 300 лева То този MLS е тъкмо за вас. Нещо повече. Гласовия помощник може да помогне на по-възрастните ви родственици да се оправят по-лесно с апарата. Той е правилен приятел и на децата. Така че с изключение на положително решение за вас, смарфонът умерено може да се трансформира и в атрактивен подарък за ваши близки.

Мнението ни е, че марката има бъдеще на българския пазар. Уникалната и технология, с която сега не разполагат даже флагманите е нещото, което я отличава съществено от всички останали смарт телефони от този клас. Наред с нея параметрите, предлагани от устройството, качеството на материалите направа и всичко останало е напълно задоволително за сходен уред. Именно заради тази причина считаме, че MLS Range 5.5 е много положително решение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР