.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}През последните години новините и като

...
.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}През последните години новините и като
Коментари Харесай

iRobot Roomba i7+ е следващото ниво при роботите за почистване

.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cad9073a2cba_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}През последните години новините и като цяло диалозите за изкуствен интелект, машинно образование и роботи от нещо, което отнасяхме по-скоро към бъдещето, се трансфораха безусловно в всекидневие. Изкуственият разсъдък, най-малко под началната форма, в която е разполагаем все още, подкрепя живота ни от редица устройства в всекидневието ни, а работите…. Ами те към този момент са на всички места.
Както и различен път сме споменавали, когато сме писали за iRobot и техните артикули – това и до през днешния ден остава най-лесният метод да се сдобиете с робот във вашия дом.



Компанията, основана през 1990-а, притежаваща редица патенти, в това число за роботи, способни да обезвреждат бомби и такива за НАСА, през последните няколко години се наложи като една от най-хубавите на пазара, когато приказваме за почистващи роботи за дома. И макар че конкуренцията става все по-сериозна и на пазара има от ден на ден марки и модели, iRobot обичайно остава най-силният състезател, предлагащ пръв нововъведенията, за които ще приказваме и в днешното си ревю.
.td_uid_41_5cad9073a29e3_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cad9073a29e3_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}

А то е на най-актуалния модел на iRobot – Roomba i7+
Вероятно, в случай че сте от постоянните ни читатели, преди известно време сте прочели ревюто ни за модела Roomba 980 и се чудите какво толкоз може да е новото. В ревюто си тогава напълно независимо описахме какъв брой добре работи той, какви преимущества има.

Благодарение на многото датчици, по-мощен мотор и не малко интелигентни решения в него, на процедура и ние не си представихме какво тъкмо ще съставлява неговия правоприемник.

Оказа се обаче, че iRobot още веднъж имат изненада за нас и в този момент пускат на пазара артикул, който не инцидентно е с радикално друго име. Той просто е ново начало в работите за разчистване. Начало, само че на по-горно равнище


Кутия
Новите неща по отношение на предходните модели, които сме тествали в редакцията ни, стартират още от момента, в който кутията с робота се озова при нас. За разлика от компактните размери и относително ниско тегло на предходните кутии– в този момент при нас пристигна сериозен кашон.

Не е проблем да се придвижи, откакто сте си го купили, само че просто, изключително по отношение на предходните модели разликата в тежестта и най-малко три пъти. И има за какво. Много скъп е методът при който истинската кутия на продукта е сложена в малко по-груб кашон.



Така по отличен метод се защищава по-красивата кутия, която излиза от вътре и може да се употребява по-късно.
Самата тя е лесна за преместване, тъй като има комфортни дръжки, а още щом я виждаме разбираме за какво всичко е с по-високо тегло и размери.
В нея с изключение на самата прахосмукачка е и нейна базова станция. Едно от най-интересните неща, за които ще стане дума в това ревю.

Не загубихме доста време и незабавно отворихме кутията. А вътре има няколко добре подредени елементи, които побързахме да извадим. На първо място – самият робот Roomba i7. Той е в по-малка кутия. С размери като на тези, които сме тествали преди. Сам по себе си елементарно може да се придвижва, тъй като и той има обособена ръкохватка и става като куфарче, само че в огромния кашон има още кутии.


Тук е моментът може би да уточним, че Roomba i7 e новият робот за разчистване на компанията, а версията с + в действителност е цялостният пакет, който имаме опция да тестваме през днешния ден. Той е с по-висока цена, само че с него можете да ползвате една доста забавна функционалност, може би най-интересната в това ревю, за която дума ще стане по-късно.
Продължихме с разглеждането на това какво има в кашона и там, с изключение на кутията с робота виждаме дребна кутия, в която в действителност са спомагателните неща в комплекта.

На разположение имате кабел за зареждане, филтър за прахосмукачката, спомагателна четчица, защитна стена, която можете да употребявате, с цел да изолирате дадена част от жилището си, както и торбичка, която също незабавно разсъни интереса ни. Но и за това по-късно.

Последното и най-голямото нещо в комплекта е базовата станция (Clean Base). Тя за разлика от предходните, които сме виждали, е много по-голяма. Висока е към 50 см и въпреки и компактна и лесна за разполагане в дома ви си е коренна смяна. Отваряме я и в нея виждаме още една закачена торбичка. Просто тъй като базовата станция служи и за самопочистване на робота.
Най-голямата смяна
Тук е моментът да я разкрием. Преди всичко останало. Играта се трансформира радикално, тъй като роботът се самопочиства. Честно казано това е главният минус на този вид домашни помощници.

Въпреки всички оптимизации, най-много поради размера, който няма по какъв начин да е прекомерно огромен – контейнерът за боклук не може да стигне за доста почиствания. С модела, който употребявам в дома си да речем (на различен производител, само че и при iRobot от остарели генерации ситуацията е подобно),  контейнерът би трябвало да се почиства след всяко потребление.



Ако подът е по-мръсен, децата са разпилели хартийки да речем, или роботът се „ заиграе “ повече върху килима – за едно разчистване на дома може да се наложи и два пъти да бъде махан и изхвърлян контейнера. Тук това не е по този начин. И признавам си –много прелестно е.
Когато реши – Roomba i7 намира пътя до своята станция, закача се за нея и се самопочиства.
Как става това? Станцията има собствен мотор, много мощен, който съумява да изсмуче контейнера на робота и да не остави на процедура нищо в него. Всичко става без човешка интервенция. i7 отива до станцията самичък, тя го изсмуква и той е подготвен да продължи да почиства или за ново разчистване. Според формалните данни от производителя, роботът може да се самопочисти цели 30 пъти при цялостен резервоар, преди да се наложи да промените торбичката, която е в базовата станция.



А не забравяйте, че имате и една спомагателна в комплекта. В интерес на истината малко се изненадах, разбирайки че торбичката не се изпразва, а би трябвало да се хвърля откакто се изпълни, само че в действителност е разумно, изключително досещайки се за качеството, на което държат от iRobot. Цената на този консуматив е към 10 лева, което е пренебрежимо малко на фона на цената на целия комплект. За сметка на това обаче качеството на всичко е на доста високо равнище.
Базовата станция Clean Base с изключение на комфорта да не почиствате постоянно робота, на процедура постанова и някои други промени
Вече няма ограничаване в площта, която възлагате на своя iRobot да почисти. Това ограничаване от предходните модели тук се прескача тъй като когато има потребност роботът просто отива и се освобождава от натрупалия се отпадък.



На процедура i7 ще работи самичък и до момента в който батерията му се изтощи, когато може да отиде самичък до станцията, да се зареди, след което да продължи с работата си.
Роботът
След като споменахме кое е най-интересното, най-малко първоначално, дано разкажем повече и за самия робот, този който прави в действителност работата. Подобренията в него и за това по какъв начин се оправя.

Дизайнът още веднъж е отличителния за марката, изискан главно в черно и сиво. Почистващият робот има тегло от 3,4 кг и размери от 339 x 92 мм. Той е елементарен за преместване, можете да го съхранявате елементарно в кутията му сред дома и офиса си, по този начин както направих аз, само че пък можете да го оставите да си работи самичък и да не го пипате със седмици.


При всички положения обаче за дизайнът могат да се кажат положителни думи
От iRobot са останали от една страна правилни на себе си и ни демонстрират първокласен артикул, който ще се вписва чудесно във всеки съвременен и първокласен дом. От друга страна моделът не е прекомерно бляскав, тъй че да се набива прекалено много на очи, което би било малко прекомерно за някои консуматори. Много значимо също по този начин е, че качеството на всички материали е на високо равнище. По корпусът не остават отпечатъци от пръсти, а покритието му е особено, тъй че върху самия него да не се събира доста прахуляк.

Освен класическият бутон CLEAN на корпуса има още единствено два бутона – Home и Spot. Лесно може да управлявате функционалностите на робота и единствено от тях, само че същинското наслаждение идва когато си инсталирате мобилното приложение, за което ще стане дума по-късно.
Роботът още веднъж има голям брой датчици, с които се ориентира чудесно в пространствата, скоба начело, която го защищава от удари, както и датчици под него, които защищават робота от това да падне по стълби. Лицевата ризница даже е с облекчен досег, с цел да не надраска вашите мебели, като с помощта на нея роботът елементарно почиства под кревати и зад пердета и завеси.


Почистването още веднъж става със запазената марка на iRobot – тристепенната система за разчистване AeroForce. Тя, както може би знаете, в случай че сте употребявали различен премиум артикул на марката, има три по едно и също време работещи детайла.

Вакуума, който е като при общоприета прахосмукачка е задоволително мощен, с цел да прибере главните отпадъци, само че той се подкрепя от две основни въртящи се една против други четки, които безпроблемно събират прахуляк, трохи и косми от пода. На предната страна можете да видите и въртящата се сtранична четка, която обезпечава отлично разчистване около стените и ъглите на стаята.

Тя на процедура е и единственото нещо, което се подава от съвършения кръг на i7. Това обаче оказва помощ доста, когато има някакъв отпадък, който би трябвало да се подметне към другите два детайла, с цел да се почисти по-лесно. За по-доброто разчистване доста огромно значение има и непокътнатата технология на iRobot DirtDetect за акустично и оптично разпознaване на типа отпадък, тъй че роботът да подходи най-правилно към него.
Въпреки че самото разчистване, силата на мотора и четките са доста значими, за един сходен робот най-важна е навигацията
Тук iAdapt в неговата трета версия към този момент освен се ориентира, само че и картографира вашия апартамент с интелигентната система за картографиране Imprint. Роботът работи чудесно, с помощта на специфична камера – тя, дружно със датчиците разпознава всички трудности, а с помощта на картографирането, Roomba разпознава всяка ваша стая и ви я демонстрира в приложението, тъй че да определите да речем единствено тя да бъде почистена.

Моделът още веднъж разполага с голям брой датчици, като безусловно би трябвало да споменем тези, с които i7 се защищава от рухване по стълби, както и обичаната ми система срещу усложнение в кабели. За разлика от доста други модели на пазара i7 няма да се оплете в кабелите зад тв приемника ви, или да издърпа някой телефон, който се зарежда след себе си.



Въпреки че се почиства самичък на Clean Bаse станцията преимущество за модела е и миещия се резервоар, който се откача изцяло от i7. Така когато решите можете да го дезинфекцирате добре, въпреки и това на процедура да не се постанова.
Приложението iRobot Home
Цялото ръководство в последна сметка се свежда до мобилното приложение. Бихте могли да употребявате новият i7+ на процедура и без него, само че то отключва голям брой функционалности, до които другояче нямате достъп. Лесно можете да го сложите на таблет или смарт телефон с iOS или Android, като по-късно елементарно можете да ползвате доста.

Определено най-интересната беше тази, която споменахме – картографирането. След като картата е непокътната в приложението, можете да определяте границите за разчистване на всяка стая и да ги наименувате. По този метод напълно контролирате зоните, които желаете роботът да почисти. Roomba i7 може да запамети до 10 разнообразни карти на пространства.

След като го извършите можете да зададете график на разчистване за всяка стая съгласно самостоятелните ви потребности.

Нещо, което в действителност оцених (притежавайки домакински любим и дете) е опцията да накарате робота да чисти обещано помещение два пъти.  Стигайки до тук, не би трябвало да пропущаме да споменем и функционалността SPOT, позната ни и от предходните модели, с което можете да дадете на робота да чисти зона от диаметър от 1 М, с цел да почисти да речем разсипана захар в кухнята.
Роботът просто към този момент освен се ориентира добре в пространството, само че и знае кое какво е. А още по-интересно е менюто и с история, тъй че сами да ревизирате къде какъв брой и по какъв начин е чистено.


Приложението предлага на потребителите и доста спомагателна информация. Приложението ви сигнализира, когато контейнерът за отпадък би трябвало да бъде изпразнен или четките и други елементи би трябвало да бъдат почистени, и предлага указания по какъв начин да извършите това.

На последно място, само че никога не и по значение, би трябвало да кажем че свързването на Roomba i7 с домашната мрежа, употребявайки приложението, е извънредно елементарно и интуитивно. Отнема безусловно няколко минути, след което можете да управлявате всичко след всяко пускане.
Като цяло
iRobot Roomba i7+ комплектът остави отлични усещания у нас. Въпреки че знаехме авансово какво да чакаме, с същинска приятност разопаковахме всичко и се уверихме какъв брой добре почиства и какъв брой независимо може да работи към този момент той. Изключително прелестно е да се сдобиеш с сходен робот, да го гледаш по какъв начин работи, да се забавляваш с реакциите на домашните любимци и децата към него. Същевремено обаче, умерено можете да настроите i7 по този начин, че да работи единствено до момента в който ви няма, къщата ви да се поддържа чиста, а вие съвсем да не се виждате с него – той към този момент е изцяло независим.


Технически спецификации
Размер на почистваната повърхност: безграничен

Литиево-йонна батерия: 1800 mAh

Време за зареждане: 1.5 часа

Консумация на ток по време на зареждане: 33 W

Консумация на ток в режим Stand-by: 2 W

Размери: 339 x 92 мм

Тегло: 3.4 кг
Зарядна и почистваща станция Clean Base:
Консумация на сила при разчистване на робота: 1200 W

Капацитет: до 30 контейнера за отпадък

Размери: 34.8 x 39.6 x 49.9 см

Тегло: 7.3 кг
.td_uid_43_5cad9073a2ef9_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cad9073a2ef9_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР