Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат, нямам

...
Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат, нямам
Коментари Харесай

Машинното гласуване преобрази българската практика

" Снощи Господ беше българин, тъй като машините дадоха отличен резултат, нямам поради партийното систематизиране, а отличен за българската народна власт, тъй като сподели, че този метод на гласоподаване е вероятен, само че той сподели дългогодишни дефицити и проблеми в българската изборна процедура ". Това сподели пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната изборна комисия.

По думите му машинното гласоподаване e преобразила българската процедура. 

" Машинното гласоподаване преобрази българската практика не единствено в скоростта на обработка на резултатите, само че и в това, че то се оправи с един дълъг и циничен проблем в българските избори - платен и следен избор. Когато вие не можете да отчетете купения избор, заснемайки в кабинката в тъмната стаичка своята бюлетина, с цел да докажете, че сте дали своят вот вярно, тогава, когато не можете да отчетете този платен избор, то няма и причина някой да ви даде пари, с цел да ви го купи. Затова и хората, които нормално са склонни да си продават гласа останаха у дома, тъй като не можеха да си снимат гласа през машините - по какъв начин и за кого гласоподаваха ", изясни той.

Според него проблемите при гласоподаване в чужбина повтарят изборната процедура от предходни години.  " Централната изборна комисия не е главният провинен за закъснение в обработката на протоколите ", счита Манов. 

" Централната изборна комисия, която играе роля на РИК, Районна изборна комисия за чужбина, не получава непосредствено протоколите. Те минават през осведомителна точка в Държавна организация " Национална сигурност ". Проблемът е, че там организацията е неприятна. ЦИК е последната стъпка от прехвърлянето на протоколите ", разясни той.

Манов коментира, че е " извънредно време да се оформи избиратeлен регион в чужбина ".

" Ако депутатите от " ИТН " и " Демократична България " в завършилия 45-ти парламент бяха натрупали храброст и бяха въвели изборен регион в този момент на тези избори, а не го бяха отсрочили след преброяването, то тогава аз съм уверен, че в чужбина щеше да има доста по-голям избор ", сподели Стефан Манов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР