Снимки от софийски парк отприщиха вълна от реакции в мрежата.В

...
Снимки от софийски парк отприщиха вълна от реакции в мрежата.В
Коментари Харесай

Сняг, градушка, монтажна пяна - какво е това по земята? СНИМКИ

Снимки от софийски парк отприщиха вълна от реакции в мрежата.

В обществената мрежа Facebook Евгени Митев показа красиви фотоси, направени в Южния парк - един от огромните паркове в София, ситуиран, както името му подсказва, в южната част на столицата.

На фотосите се вижда, че земята е побеляла, само че умерено - градушка не е връхлетяла столицата. Това по земята не е и сняг, нито пък монтажна пяха, както допуснаха консуматори на Facebook.

Земята в парка е покриха от белите пухчета на тополите. Пухчетата политат от средата на май месец съвсем до края на юни. Някои хора кихат от пухчетата, но е значимо да се знае, че в тях няма алергизиращи частици, те единствено нервират механично. Доказано е, че организмът на всеки четвърти човек от бялата раса не остава неутрален към пуха на тополите. Хрема, сърбеж и зачервяване се появяват поради комбинацията с различен алерген, главно от сем. Житни.

Съществуват няколко типа топола – черна топола (лат. Populus nigra), бяла топола (лат. Populus alba) и трепетлика (лат. Populus tremula) от семейство Silicacea (Върбови). Видът е публикуван из цяла Европа и Азия. На височина дървото доближава 25 – 30 м. Листата са триъгълно ромбични до назад яйцевидни, островърхи и назъбени Тополите се срещат най-вече по чакълести и каменливи места около реки, а трепетликата и в планински горски съобщества.



Според Диана Димова, която разяснява обявата на Евгени, тополите не са подобаващ дървесен тип за градска паркова среда.

" Видях го през вчерашния ден сред Спартак и Паркцентъра в локалното платно. Паркът си ни е прекрасен, само че тополите не са подобаващ дървесен тип за градска паркова среда. Никъде в многочислените и голями паркове в Лондон, пък и по улиците, не съм виждала тополи. Няма ги и в Париж, Версай и т.н. Искам да кажа, че от дълго време трябваше да бъдат сменени с подобаващи за средата типове, преди да се занимават къде да минава автомагистрала Струма ", написа Диана Димова.

Тополата обаче има редица потребни качества. В националната медицина главно се употребяват пъпките на тополата. Те се ползват при болести на пикочните пътища. Отварата от пъпките пък има мощно диуретично и антисептично деяние. За това се употребяват при болести на бъбреците и цистити. Има данни, че отварата от пъпките може да се употребява при разнообразни типове невралгии и артритни болести.

Тополата има също бактерицидно, успокояващо, отхрачващо, температуропонижаващо, противоревматично и пикочогонно (диуретично) деяние.

Поради наличието на комплекс от гликозиди, тополата има свойството да намалява равнището на пикочна киселина в кръвта и подтиква изхвърлянето й от организма. За това приемът й се предлага при хронични ставни възпаления (полиартрит), както и при болести на пикочните пътища. Външно във тип на смазки, тополата се употребява при изгаряния, хемороиди, рани и възпалителни процеси. Пъпките от топола, накиснати в растително масло се употребяват за налагане върху кожата при ревматоидни болки.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР