Снимка: Руското министерство на отбраната/ ТАССГенералният щаб на украинските въоръжени

...
Снимка: Руското министерство на отбраната/ ТАССГенералният щаб на украинските въоръжени
Коментари Харесай

Украинският генщаб призна тактически успех на руската армия в Харковска област

Снимка: Руското министерство на отбраната/ ТАСС

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за " тактически триумф " на съветската войска в североизточната Харковска област, съобщи Ройтерс. 14 от 22 опита на руснаците да напреднат в региона не престават, написа в сводката, оповестена през днешния ден след среднощ. Сраженията в региона на Вовчанск не стопират, като съветската войска е хвърлила " обилни сили ", с цел да превземе града, добави украинският общоприет щаб.

Русия твърди, че е поела надзор върху минимум девет гранични села в Харковска област. Украйна от своя страна споделя, че отблъсква офанзиви и се бие, с цел да резервира надзор върху тези обитаеми места.

Няколко съветски медии оповестиха, че съветската войска е влезнала във Вовчанск. Според украинската войска обаче боевете се водят в покрайнините на града. Твърденията и на двете страни в спора не са тествани по самостоятелен път, прецизира Ройтерс.

 

Украински служители на реда изтеглят възрастни хора от региона на Вовчанск на фона на съветското нахлуване против града в североизточната Харковска област, 10 май 2024 година Снимка: Украинската полиция посредством АП

В петък съветската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт в вилнеещата към този момент 27 месеца на изток и юг война, отбелязва Ройтерс. Харков, вторият по брой на популацията украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия.

Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е съществена цел на съветското нахлуване, наред с Липци - град, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

По последни данни от граничните региони към този момент са били евакуирани близо 6 хиляди локални поданици, заяви ръководителят на Харковската регионална военна администрация Олег Синегубов.

В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че прекъсването на съветската атака в североизточния район в този момент е " задача номер едно " за въоръжените сили на страната му.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР