Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и

...
Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и
Коментари Харесай

Не, Русия не напуска Международната космическа станция

Снимка от срещата през август 2019-та сред Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

. Случи се още веднъж – през уикенда два уеб страницата Bloomberg и Axios оповестиха, че Русия ще напусне Международната галактическа станция поради глобите. “Новината ” бе препечатана и от българските медии. Но макар че тя притегли вниманието на обществеността, нищо сходно няма да се случи. 

Наистина, нищо ново под слънцето – Дмитрий Рогозин от време на време насочва закани, че ще отдръпна съветското наличие от МКС, само че както към този момент бе упоменато още в края на март, шефът на съветската галактическа организация няма пълномощията да го направи. Поради това, написа журналистът Ерик Бъргър за Арс Текника, най-хубавото, което може да сторим, е да пренебрегваме думите на Рогозин. 

В случая с “новината ” от Bloomberg имаме и погрешно разяснен откъс. Рогозин е удостоверил пред държавната телевизия следното: “Решението към този момент е взето, не сме длъжни да го приказваме обществено. Мога да кажа единствено следното – в сходство с нашите отговорности ние ще осведомяваме сътрудниците си за края на работата ни на МКС с едногодишно предупреждение ”.

Би могло даже да се каже, че има положителни вести – шефът на Роскосмос е декларирал, че НАСА и останалите сътрудници от плана МКС ще знаят една година авансово по кое време Русия ще се отдръпна. Това ще обезпечи на американската галактическа организация задоволително време, с цел да може дружно с частните си сътрудници СпейсЕкс, Нортроп Груман и Боинг да сътвори системи, които ще заменят функциите на стареещите съветски модули “Заря ” и “Звезда ”.

Но по кое време реалистично Русия би напуснала МКС? Понастоящем държавите-партньорки по плана са се съгласили да работят на станцията до 2024-та година. Щатите и множеството от останалите участници показват предпочитание експлоатацията ѝ да бъде удължена до 2030-та година. Така че сигурно Роскосмос ще продължи да сътрудничи най-малко до 2024-та в това число. Единственото, което Рогозин прави, е да подсети, че Русия може да не се съгласи да остане сътрудник след тази дата. Но сходно и на останалите негови крайни изявления, това цели само да притегли внимание. Рогозин просто желае повече власт.

За да разберем неговите действия, Ерик Бъргър се свърза с пенсионирано висше длъжностно лице на НАСА. Въпросният човек е работил дълги години с Рогозин и е изказал своите мнения под анонимност.

“Рогозин в никакъв случай не я е желал тая работа ”, съобщи някогашният чиновник на НАСА. “Той на практика бе намален в служба и прекарва времето си в Роскосмос, с цел да се опита да си върне благоразположението на Путин. Поради това следим извънредно друг вид управление спрямо това, което сме виждали преди – и това е във щета на всички ”. 

Поради към момента неразбираеми аргументи през май 2018-та Путин уволни Рогозин от поста вицепремиер по защитата и галактическата промишленост. Впоследствие той бе назначен да надзирава Роскосмос, организация, която е главно фокусирана върху гражданските галактически полети. И вместо да привнесе някакъв галактически опит или опит в индустриалната сфера, Рогозин просто наложи своята националистическа политика. 

“Ако се върнем назад към времето на Студената война, тогава имаше неписано предписание, че Роскосмос и НАСА няма да се подлагат на критика едни други ”, твърди служителят на НАСА. “Няма значение какъв брой се влошаваха нещата тук, на Земята, двете галактически организации в никакъв случай нямаше да разменят и една неприятна дума. Те по-скоро избраха да работят дружно и оставяха битките на политиците. Това фрапантно се промени с назначението на Рогозин ”. 

Тук е правилно да напомним, че макар държанието на шефа на Роскосмос, положителните взаимоотношения с НАСА към момента не са прекъснати. На равнище астронавти и космонавти, инженери и мениджъри, сърдечните връзки не престават и до момента.

И това е разбираемо – за Русия е извънредно значимо партньорството да се резервира. “Ако изоставен МКС, руснаците ще изгубят своята галактическа стратегия ”, счита тогавашното длъжностно лице на НАСА. “Говорим безусловно за гибелта за гражданската галактическа стратегия на Русия ”.

Разбира се, държанието на Рогозин остава непредсказуемо. Вероятно той няма да се поколебае да изхвърли Русия от МКС стига да му завоюва благоразположението на Путин. Но от началото на войната в Украйна това към момента не се е случило. В подобен случай може да кажем, че делата са по-важни от думите. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР