Снимка: Георги Ангелов/FacebookВ четвъртък вечерта компанията Uniper обяви, че първият

...
Снимка: Георги Ангелов/FacebookВ четвъртък вечерта компанията Uniper обяви, че първият
Коментари Харесай

Защо цената на природния газ в Европа се срина с почти 15%?

Снимка: Георги Ангелов/Facebook
В четвъртък вечерта компанията Uniper разгласи, че първият немски плаващ терминал за полутечен газ е дошъл във Вилхелмсхафен. В петък цената на природния газ в Европа се срина с съвсем 15%. В събота терминалът беше публично открит от канцлера на Германия, финансовия министър и икономическия министър (представляващи трите партии от ръководещата коалиция). В понеделник цената падна още, макар че доставките на газ от терминала даже не са почнали (ще стартират след няколко дни).

Това развиване не е учудващо. Енергийната рецесия в Европа е изкуствено провокирана поради прекъсването на доставките от „ Газпром “ и терзания за възможен недостиг на газ в Европа. Притесненията са провокирани от това, че потенциалът за доставки на газ в Европа не е задоволителен, с цел да задоволи търсенето при тежка зима. Обаче, стартирането на нови терминали и инфраструктура за доставки на газ понижава рисковете и надлежно понижава терзанията и цените.

Общо взето, когато Европа построи десетина нови терминала за полутечен газ, терзанията за недостиг на газ ще изчезнат. Досега са приключени два нови терминала – един в Нидерландия, и един в Германия, само че в идващите седмици се чака още няколко терминала да влязат в употреба. Вероятно до 12-18 месеца ще има задоволително нови терминали, с цел да подсигуряват потреблението на газ при всевъзможни климатични условия.

Междувременно, производителите на газ строят терминали за експорт на газ, които ще усилят предлагането на природен газ на международния пазар и ще понижат цените. Катар извършва най-големия план за втечняване на природен газ в света, който ще влезе в употреба до 2026 година. Междувременно, през 2024-25 година в Съединени американски щати ще влязат в употреба три нови терминала полутечен газ. В началото на 2023 година би трябвало да стартира работа и съществуващият терминал Freeport, който беше затворен за ремонт за половин година. Десетки други страни-производители на газ също са дейни на международния пазар на полутечен газ и броят им се усилва – безусловно преди седмици Мозамбик също стартира експорт на полутечен газ, за първи път в историята.

За България обстановката е по-благоприятна, защото нашите съседи имат много терминали за полутечен газ – в Гърция и Турция, надлежно България би могла да купува непосредствено от международния пазар. Засега това не се случва и купуваме от медиатори, тъй като по някаква неразбираема причина Булгаргаз дълго време отхвърля да резервира слотове на терминали – а когато най-сетне реши да го направи се провали и не може да вземе слотове на терминала за полутечен газ в Ревитуса, Гърция. Но въпреки всичко има късмет за смяна, в случай че се реализира сделка с Турция. А от 2024 година ще имаме и обезпечен потенциал на новия терминал в Александруполис, в който България е акционер.

Тук идва въпросът с обезпечаване на преференциални доставки на газ. Както знаем от личен опит (с азерския газ), доставките са евтини, когато има подписан с дълготраен контракт непосредствено с производителя на газ. Има варианти – Катар, Съединени американски щати, Египет, Алжир и така нататък Между другото, сега върви пазарен тест и за уголемение на газопровода от Азербайджан и за нарастване доставки от там (срокът е януари, в случай че някоя българска компания се интересува). Скоро се чака да се вземе дефинитивно капиталово решение и за новото газово находище в Румъния.

Интересно развиване от последните седмици е, че газовата връзка с Гърция към този момент е с над 80% напълнен потенциал. България употребява единствено една трета от потенциала (оттам минава азерския газ), а остатъкът се употребява от други страни – да вземем за пример, Молдова разгласи, че получава газ през газовата връзка от Гърция до България, като след това газът минава през остарелия Трансбалкански газопровод през Румъния. Колко години ни обясняваха, че нямало никаква изгода от газовата връзка с Гърция, че в никакъв случай няма да се запълни и изплати – а тя в действителност се запълни единствено два месеца след стартирането й. Време е да се форсира планът за разширение на газовата връзка, с цел да може да зарежда и други страни от района.

Текстът е оповестен от Георги Ангелов в неговия профил във Фейсбук. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР