Снимка: Фейсбук/ US посолствоПосланичката на САЩ в България Херо Мустафа

...
Снимка: Фейсбук/ US посолствоПосланичката на САЩ в България Херо Мустафа
Коментари Харесай

Херо Мустафа подкрепи битият журналист Димитър Кенаров

Снимка: Фейсбук/ US посолство

Посланичката на Съединени американски щати в България Херо Мустафа поддържа журналиста Димитър Кенаров, който беше обичай от служители на реда по време антиправителствен митинг в София, а по-късно Министерство на вътрешните работи и прокуратурата отхвърлят да проверяват случая, оповестява " Свободна Европа ".

На страницата на дипломатическата задача във Facebook беше оповестена фотография на посланичката Херо Мустафа, която се е срещнала с Димитър Кенаров в посолството в сряда, " с цел да изрази още един път поддръжката на Съединените щати за свободните и самостоятелни медии като значима част от добре функциониращата народна власт ".

" Посолството на Съединени американски щати приветства и поддържа българските публицисти - благодарим ви за всичко, което вършиме ", написа под фотографията.

Побоят над журналиста Димитър Кенаров беше осъществен от служители на реда на 2 септември 2020 година Тогава пострадалият отразяваше всеобщия антиправителствен митинг в центъра на София, проведен във връзка първия работен ден на депутатите в новата постройка на Народното събрание.

Кенаров беше измежду десетките арестувани и бити от полицията, откакто събитията ескалираха, макар че неколкократно беше направил опит да се легитимира като публицист. Част от ареста му даже беше сниман от различен присъстващ на демонстрацията и на фрагментите ясно се чуваше, че той декларира на служителите на реда, че отразява митинга.

Повече от пет месеца по-късно по случая даже няма формирано досъдебно произвеждане, защото прокуратурата отхвърли да стартира такова, откакто Министерство на вътрешните работи разгласи, че вътрешна инспекция в столичната полиция (СДВР) не е разкрила данни за закононарушение.

Преди две седмици две интернационалните журналистически организации остро осъдиха отхвърли на българските проверяващи органи да проведат дейно следствие.

" Репортери без граници " настоя за „ ново, без значение и транспарантно следствие “, акцентирайки, че „ наподобява българските управляващи не желаят да осъждат полицейското принуждение “.

Българският клон на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) разгласява свое видео следствие по случая, в което разказа хронологията на дейностите на българските управляващи от септември насам. Оттам допълниха, че вътрешният министър Христо Терзийски безмълвно е отказал достъп до информация по случая, за което организацията е подала тъжба в съда.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР