Снимка БулфотоСтава въпрос за най-голямата действаща група за трафик на

...
Снимка БулфотоСтава въпрос за най-голямата действаща група за трафик на
Коментари Харесай

Разбитата от спецслужбите банда можела да извежда от България стотици мигранти месечно

Снимка Булфото

Става въпрос за най-голямата настояща група за трафик на мигранти през българска територия. Това сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията против незаконна група за трафик на мигранти, за която беше обявено по-рано през днешния ден, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Информацията сътрудниците са придобили при предходна интервенция против трафика на мигранти през 2017 година, която беше наречена от сътрудниците от чужбина " Халифакс ". Тогава бяха арестувани над 40 лица и вследствие на сполучливото ѝ приключване бяха наградени двама български прокурори. В хода на работата сътрудниците са стигнали до друга група – актуалната, съобщи Гешев.

Към момента са арестувани над 17 лица, следва предстои на следващия ден да стане ясно какъв брой и кои ще бъдат обвиняване, заяви зам.-главният прокурор.

Тази група се е занимавала с трафика на територията на България. Основната активност е трафик на мигранти, главно от Афганистан. Групата посреща на българската граница съответните клиенти, настаняват се в региона на Свиленград, транспортират се в София в циганските махали във " Факултета " и в " Орландовци " за 2-3 дни, след което се извеждат към Западна Европа през сръбската граница. Заплащането е по арабската система Хавала – не се заплаща директно, а през избрани лица. Не може да се каже с акуратност какъв брой пари са вземали, само че съм сигурен, че е най-малко няколко хиляди евро. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за съответната услуга, уточни Гешев.

По думите му незаконната група има доста добра организация на всички равнища и потенциал да извежда от страната ни стотици мигранти месечно. Това е едно огромно, приключено комерсиално сдружение за трафик на мигранти, съобщи Иван Гешев.

На въпрос дали има намесени гранични служители на реда, Гешев изясни, че такива данни по делото има и по тях се работи. Няма какво да си зариваме главата, че тази активност няма по какъв начин да стане без съдействието и логистиката на държавни чиновници. Това е истината. Да, такива групи се подкрепят от държавни чиновници най-вероятно против възнаграждение. Доколко и дали по този случай ще потвърдим такива хора, е въпрос на време, уточни той. Зам.-главният прокурор изясни, че има доста случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят единствено гранични служители на реда. Аз се сещам най-малко за 4 досъдебни производства на гранични служители на реда, занимаващи се тъкмо с това – обезпечаване на логистика за прекосяване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази активност е високо доходоносна, заплащат се доста пари в Афганистан, с цел да можеш да стигнеш до Западна Европа. И разумно е, когато има огромен финансов напън да се поддадат някои държавни чиновници и някъде да има корупционни закононарушения, изясни Гешев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР