Американският актьор Дабни Колман, известен с ролите си на злодеи,

...
Американският актьор Дабни Колман, известен с ролите си на злодеи,
Коментари Харесай

Почина актьорът Дабни Колман

Американският артист Дабни Колман, прочут с функциите си на злодеи, подли шефове и неудачници във филми като " От 9 до 5 " и " Тутси ", умря на 92-годишна възраст, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Той " пое финален земен мирис " в дома си в Санта Моника, Калифорния, в четвъртък, 16 май, заяви щерка му Куинси Колман в изказване от името на фамилията.

Не всички персонажи, изиграни от Колман, са на мерзавци, отбелязва Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той завоюва премия " Еми " за превъплъщението си на юрист в телевизионния филм Sworn to Silence от 1987 година, играе честен мъж и ухажор на Джейн Фонда във кино лентата " На златното езеро " от 1981 година и други

Последната му роля е в телевизионния сериал " Йелоустоун " през 2019 година

Дабни Колман е роден на 3 януари 1932 година в Остин, щата Тексас. Учи право и служи в американската войска, преди да се опитва като артист. През 60-те и 70-те години, когато е началото на кариерата му, има дребни телевизионни функции.

За първи път се появява на огромния екран във кино лентата The Slender Thread от 1965 година, режисиран от неговия преподавател по актьорско майсторство и другар Сидни Полак, който по-късно го ангажира и за " Tутси ".

Ролята, с която Колман пробива и тази, която той дефинира като своя обичана, е в телевизионния сериал " Мери Хартман, Мери Хартман " от 1976 г. 

С присъединяване си в " От 9 до 5 " през 1980 година пробива в огромното кино. Две години по-късно Дабни Колман е зает и в " Тутси ", в който си партнира с Дъстин Хофман.

През 1983 година взе участие в сериала " Бъфало Бил ". През 80-те и 90-те години на предишния век Колман се снима в много сериали, които обаче не не престават повече от два сезона, отбелязва Ройтерс.

Сред последните му функции е тази в " Престъпна империя " на HBO през 2010-2011 година По време на фотосите Дабни Колман е диагностициран с рак на гърлото, което му пречи да приказва.

Запален тенисист, той има два брака. Баща е четири деца с втората си брачна половинка - актрисата Джийн Хейл. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР