Снимка БГНЕССпорът между Гърция и Македония за името не е

...
Снимка БГНЕССпорът между Гърция и Македония за името не е
Коментари Харесай

Името на Македония и гъвкавият руски цинизъм

Снимка БГНЕС

Спорът сред Гърция и Македония за името не е просто някаква елементарна междусъседска кавга. Той може да окаже влияние върху стабилността в цяла Югоизточна Европа.
Това написа Райнхард Везер в коментар във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”, представен и показан от БГНЕС.

В материала се отбелязва още:
" Македония носи същото име като една гръцка провинция, а на Атина това не? харесва, заради което към този момент от години блокира доближаването на северната си съседка с Европейски Съюз и с НАТО. В резултат на това Македония за дълго влезе в една авторитарно-националистическа серпантина, която съвсем докара до разпадането на страната; а в случай че Македония се разпадне, последствията за прилежащите страни ще бъдат необозрими. Демократичният поврат в Македония сътвори основата за ново оживление в разногласието за името. Но това оживление може да бъде блокирано, в случай че – под усещането на огромните националистически демонстрации – Атина още веднъж реши да се запъне.

Такова развиване ще зарадва едного отвън Гърция: Кремъл, който желае да предотврати приемането на Македония в НАТО. В разногласието за името Москва работи с нормалния си еластичен цинизъм. Досега горещо обичаше македонските националисти, през днешния ден обаче външният министър Лавров предлага на гърците да не се съгласяват с никакъв компромис. ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР