Снаха на бивш шеф в МВР контролира една от най-оборотните

...
Снаха на бивш шеф в МВР контролира една от най-оборотните
Коментари Харесай

Потресаващо: Калинка до Бойко ни докарва 300 млн. глоби от Брюксел

Снаха на някогашен началник в Министерство на вътрешните работи управлява една от най-оборотните стратегии, финансирани от Брюксел. Без персоналната благословия на Евелина Захариева, началник на отдел „ Управление на риска, надзор и сигурност ” в  основна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност ” в икономическото министерство, както изясняват осведомени, нито лев от стотиците милиони не може да тръгне към бенефициентите. А те се оказва, че надалеч не са инцидентни, разкри „ Уикенд “.

Въпросната дама е снаха на полк. Захари Захариев, през днешния ден към този момент офицер от запаса, само че с над 30-годишен стаж в Министерство на вътрешните работи. Полковникът, който е и изтъкнат масон, е дълги години началник на Първо РПУ в София. Бил е и зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

За него споделят, че е бил непосредствен и с президента Георги Първанов, и със Сергей Станишев, само че и с Бойко Борисов. Снахата Захариева пък преди да се захване с европроекти е била служителка в Инспектората на министерство на правораздаването.

Програмата, която управлява Евелина Захариева – „ Иновации и конкурентоспособност ” е с бюджет от над 658 млн. лв.. Целите й са извънредно настоящи за голяма част от българския бизнес, който не свети с нови машини и апаратури. С парите от Брюксел могат да се купят нови софтуерни стратегии, компютри, машини, съоръжение, да се усъвършенства индустриалния потенциал в дребни и междинни предприятия.

Реклама

Всеки претендент може да покрие до 85% от разноските си за плана с европейски пари, а останалото е самоучастие. Стига обаче да се съблюдават разпоредбите, а не да се ползват трикове, като в аферата „ Сапард ”. Да напомним, че тарикатите, забъркани в нея и усвоили милиони, бяха близки до Георги Първанов и останаха ненаказани от съда, за разлика от сътрудниците им в Германия. Вместо нови машини с европарите те бяха доставили бракувани и пребоядисани.

Оказва се, че сходни практики работят и до момента, а и за какво ли да се прекратят, като Темида е със затворени очи пред измамниците.

Справка в системата ИСУН демонстрира, че програмата, ръководена от Захариева, е одобрила 713 плана, по които са отпуснати десетки милиони лв.. Запознати обаче настояват, че при усвояването на еврофондовете разпоредбите са спазвани през куп за грош. Безобразията обаче са засечени при одит. Засечени са нарушавания при 650 от общо 713 контракта. При това надалеч не става дума за дребни пропуски, а за откровени шашми, при които са усвоявани евромилиони.

Твърди се, че компаниите, намазали от програмата, са все близки до локални политици и управници на национално равнище. Затова и самите планове са направени за точене на пари, а не толкоз за възобновяване на фирмената техника. Според разпоредбите на Брюксел при съществени нарушавания страната е длъжна да възвърне 100% от полученото финансиране. Тя, несъмнено, може да си ги търси от самите компании, различен е въпросът дали те към този момент не са единствено едно наименование, без никакво наличие и имущество. А това пък обезсмисля воденето на дела…

Наши източници настояват, че голяма част от засечените нарушавания по въпросната стратегия, са осъществени тъкмо от такива кухи сдружения. Това значи, че страната сама ще би трябвало да възвърне глобата, която се чака да бъде най-малко 300 милиона лв.. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР