Смолян. На Трети ден на Възкресение Христово – Светли вторник

...
Смолян. На Трети ден на Възкресение Христово – Светли вторник
Коментари Харесай

Епископ Висарион отслужи молебен за здраве в село Момчиловци в община Смолян

Смолян. На Трети ден на Възкресение Христово – Светли вторник /4 май/ архиерейската света Литургия в храм „ Св. Св. Константин и Елена “ в с. Момчиловци възглави Негово Преосвещенство Смоленският свещеник Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. Това оповестиха от Архиерейско наместничество – Смолян . Заедно с архиерейския наместник свещеник Висарион в служението участваха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „ Св. Неделя “, предстоятелят на храма протойерей Николай Рангелов, отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински от катедрален храм „ Св. Висарион Смоленски “. Помагаха иподяконите Марин, Илия, Красимир и Емил, както и църковни артисти.
На този божи празник бяха пристигнали вярващи от селото и посетители, с цел да споделят общата си признателност към Спасителя и да съпреживеят с наслада литургичните четива, молебствия и песнопения. Тук бяха някогашният кмет на селото и досегашен народен представител Дора Янкова, кметът на Момчиловци Сийка Суркова.
В края на служението към всички се обърна с отечески привет свещеник Висарион и сподели: „ Боголюбиви братя и сестри! Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него. „ Мир вам! “ възвестил възкръсналият Христос на своите възпитаници, като ги утешил и укрепил вярата им в истината на Възкресението. Спасителят се явява и на нас в този пасхален, щастлив и плодороден момент, с цел да чуем и ние Неговия сладшейш възвишен глас: „ Радвайте се! “ Какво великолепие, каква разтуха, каква вяра ни подарява Господ в този пресветъл ден! Величие неизмеримо. Утеха небесна. Надежда безконечна. Ние неведнъж пеем тропара на Пасхата: „ Христос възкръсна от мъртвите, като със гибел гибелта победи и на тия, които са в гробавете, живот подари. “ Мисълта за безконечния живот поражда в откровено вярващите предпочитание за положително, блян за истина, блян за светлина, мощ за самообладание, жадност за мъдрост.
Обични в Господа братя и сестри, отечески ви призовавам в днешния популярен и ярък ден на Христовото възкресение да забравим компликациите в живота, само че да издигнем благонадежден взор към възкръсналия Иисус Христос, да го възхвалим и молим да преминем земното си занятие с достолепие и очакване за заместничество на безконечния живот.
Сърдечно приветствам всички поданици на село Момчиловци и апелирам Възкръсналият Христос да ни благослови и освети, с цел да бъдем синове и дъщери на Светлината на света. Благодат, благосклонност и мир от Възкръсналия бог Иисус Христос! “
Епископ Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поведе литийното шествие от църквата към параклиса над Момчиловци " Възкресение Христово ". Там бе отслужен молебен и раздаден блажен курбан за здраве.
Кметът на село Момчиловци Сийка Суркова показа: " Духовна наслада за цяло Момчиловци донесе архиерейската Света Литургия през днешния ден. Всички отправихме молитва за здраве и благополучие, и имаме вяра в Божията помощ в сложното време, белязано от пандемията. Една част от курбана, подготвен със средства на локалните хора, раздадохме на поданици и посетители в селото, друга изпратихме в Дома за мъже с психологични болести в с. Петково. “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР