Сминдухът е растение, което принадлежи към семейство Бобови. Стъблото е

...
Сминдухът е растение, което принадлежи към семейство Бобови. Стъблото е
Коментари Харесай

Лечебни свойства на сминдуха

Сминдухът е растение, което принадлежи към семейство Бобови. Стъблото е кухо и на височина доближава до метър. Цветовете му са жълти и откакто прецъфтят образуват шушулки, в които се намират семената. Именно от семената на растението се прави и подправката сминдух, която е измежду главните съставки на по този начин познатата ни шарена сол.

Лечебните свойства на сминдуха са познати още от дълбока античност. Заради антисептичното си деяние е прилаган против рани и абцеси, ревматизъм и екземи. Вътрешно се е ползвал за лекуване на бронхит и храносмилателни проблеми.

Сминдухът подтиква обмяната на веществата и намалява равнището на кръвната захар. Заради мощния си мирис разсънва апетита, също по този начин възвръща силите след боледуване.

Листата му са изключително богати на желязо и витамини. Помага при остри кашлици и дихателни проблеми.

Помага при менструални проблеми, усилва либидото при мъжете и служи като афродизиак. Още в Древен Китай лечителите са го ползвали при проблеми с мъжката потентност.

След подобаваща обработка семената могат да се употребяват в изработката на мехлеми за лекуване на разнообразни кожни инфекции, а в козметиката се употребява в някои балсами и тоници.

Интересен факт за кърмачките е, че сминдухът може да усили майчиното мляко до 72 часа след приемането му. Това е повода днешните дами да го взимат под формата на таблетки.

Според френски откриватели семената му съдържат субстанции, които подтикват панкреаса да отделя храносмилателни ензими и точно по този метод сминдухът спомага за храносмилането.

Мехлеми от сминдух се употребяват и при съществуване на циреи и целулит, а покълнали семена от растението даже се използват при родилни болки.

Сминдухът се употребява са събаряне на висока температура. Една чаена лъжичка се вари към 5 минути в 200 мл вода. Прецедената запарка се дава през 15 мин. по една супена лъжица. Освен че ще смъкна високата температура, поради противовъзпалителното си деяние ще облекчи и болки в гърлото. Особено значимо и потребно да си набавите сминдух през зимните месеци, когато организмът е заплашен от грипни инфекции.

Освен като чудесно лечебно средство, сминдухът се употребява постоянно при подготвяне на пъстърма, суджуци, наденици и други деликатеси от месо и риба.

Сминдухът може да се комбинира с други подправки като чубрица, червен пипер, магданоз, копър и джоджен. Заради мощния си мирис, той елементарно поема миризмите и по тази причина е целесъобразно сминдухът да се съхранява настрана.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР