Смесицата от глобално икономическо безпокойство и геополитическа несигурност убиват оптимизма

...
Смесицата от глобално икономическо безпокойство и геополитическа несигурност убиват оптимизма
Коментари Харесай

Съкращения и оскъдни бонуси – 2024 се очертава тежка за банкерите в Европа

Смесицата от световно икономическо безпокойствие и геополитическа неустановеност убиват оптимизма измежду банкерите от лондонското Сити до финансовия квартал " Майнхатън " във Франкфурт. Дори експертите, които се славят с това, че като че ли подписват покупко-продажби от нищото, се затрудняват да измъкнат приходите от капиталово банкиране от блатото, в което са затънали, написа в собствен разбор Reuters.

Информационната организация интервюира финансови мениджъри, консултанти и експерти по асортимент на фрагменти, които предвиждат слаби потоци от покупко-продажби, скромни бонуси за множеството от тях и съществени съкращения на работни места през 2024 година

" В последна сметка 2023 година ще бъде една от най-слабите от позиция на корпоративните финанси в актуалната история ", споделя Фабрицио Кампели, началник на отдел " Корпоративни и капиталови банки " в Deutsche Bank.

До момента през тази година са подписани покупко-продажби за 2 669 милиарда $ в международен мащаб, което е най-ниската ставка от 2005 година насам, сочат данни на Dealogic, до момента в който в района на Европа, Близкия изток и Африка подписаните покупко-продажби за 616 милиарда $ записват най-ниската интензивност от 2004 година

Не единствено корпоративните покупко-продажби са в застой. Банките се притесняват, че облагите им ще бъдат подложени на напън от нови регулации, в това число по-строгите финансови условия, известни като Basel Endgame, които ще бъдат въведени от международните регулатори от 2025 година

И въпреки че потребителското кредитиране отбелязва взрив с помощта на политиките на централните банки, в този момент маржовете са в оттегляне, защото лихвените проценти доближават своя връх, а конкуренцията за депозити се ускорява.

Съкращения на работни места

Банките към този момент се насочиха към редуциране на разноските, с цел да се оправят с рецесията, което включва и редуциране на работни места. Глобалният напредък ще намалее от 2,9% през тази година до 2,7% през 2024 година, преди да се форсира през 2025 година, планува Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Barclays да вземем за пример обмисля съкращаването на до 2000 работни места в бекофиса си в допълнение към съкращенията в звеното си за търговия на дребно, корпоративна и капиталова активност в Обединеното кралство. В същото време Lloyds планува съкращаването на 2500 работни места, а Metro Bank декларира, че може да редуцира до 1 от 5 работни места.

Големи съкращения на личния състав се чакат и в UBS и Citi на фона на огромни преструктурирания.

Според синдикатите обаче банките преувеличават мащаба на проблемите си, откакто някои от тях въпреки всичко регистрират рекордни облаги през тази година.

Бонуси

Липсата на интензивност значи, че
бонусите за годината евентуално ще разочароват банкерите, макар че някои банки може да изберат да бъдат по-щедри, с цел да задържат гениите си. Goldman Sachs е измежду тези, които обмислят нарастване макар мрачната 2023 година

" Във времена като тези към момента е значимо да разполагаме с най-хубавите хора, които да са подготвени за момента, в който пазарът още веднъж се раздвижи ", показва Вис Рагаван, основен изпълнителен шеф за района на Европа, Близкия изток и Африка и съуправител на световното капиталово банкиране в JP Morgan.

Проучване на Morgan McKinley за заетостта в Лондон демонстрира, че през третото тримесечие свободните работни места в областта на финансовите услуги са намалели с 31% на годишна база, макар че към 52% от финансовите компании в Обединеното кралство към момента възнамеряват да наемат чиновници през идващите шест месеца.

Един от тези, които предвиждат оживление на бизнеса през 2024 година, е Стефан Рамбосон, съосновател на HR компанията Vici Advisory:

" Активността би трябвало да се увеличи през идната година, тъй че в случай че не плащате на най-хубавите си хора, рискувате да ги загубите ".

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР