Смъртта винаги е предизвиквал особен интерес от хората по света

...
Смъртта винаги е предизвиквал особен интерес от хората по света
Коментари Харесай

Откриха мистериозна игра на смъртта в Египет

Смъртта постоянно е предизвиквал необикновен интерес от хората по света както в предишното, по този начин и през днешния ден. Във всички епохи сме се опитвали да разберем каква е тайната на дълголетието и даже на безконечния живот, както и дали съществува задгробния живот.

Все по-често при археологичните разкопки се намират доказателства за това, че и преди стотици години жителите на света са правили опити да се свържат със света на мъртвите, само че и да разгадаят загадките на края на земното ни битие.

Във вестник Мирър бе оповестена забавната публикация по отношение на това, че е била открита антична дъска в Египет с името игра на гибелта. Донякъде тя прилича известната дъска Уиджа (агл. Ouija Board), която и до през днешния ден се употребява при реализирането на разнообразни ритуали и опити на хората да се свържат с мъртвите.

Невероятната находка е на възраст от към 3500 години, като това беше обявено от учените в Белгия, а точно от университета в Маастрихт.

Дъската се съхранява в музей в град Сан Хосе от далечната 1974 година. Едва през днешния ден обаче за първи път тя се изследва толкоз обширно. Според откривателите под управлението на учения Валтер Крист, тя се е употребила от 18-та династия на фараоните на Египет.

Причините за това съмнение се основават на обстоятелството, че дъската има присъщите признаци на това време. От друга страна, обаче находката прилича и дъските, които са употребявани през Средното царство, а точно по време на 17-та династия на фараоните.

 Древноегипетска игра на гибелта, която припомня Уиджа

Именно по тази причина учените изричат предположени, че дъската игра на гибелта е датирана от преходния интервал на тези две династии. Изказват се и догатки, че може да датира преди ръководството на Хатшепсут, а точно още веднъж към 18-та династия.

Смята се, че тази дъска съставлява игра за двама играчи, като надлежно всеки хвърля зара и мести своята пионка. Има две тези, като едната се основава на това, че тя е била употребена чисто за развлечение по това време, до момента в който съгласно другата е била използвана от жителите по това време, с цел да се свържат със света на мъртвите и да контактуват с тях.

Йероглифите на нея са разнообразни, в това число има такива на вода, само че не и символизиращи душата по това време. Крист отбелязва, че е допустимо дъската да символизира ненапълно визиите за задгробния живот в предишното върху дъска за игра.

Учените считат да употребяват метода на радиовъглеродно датиране, с цел да схванат по-конкретно през коя династия е била основана тази игра. Резултатите от проучването са били оповестени в журнала Journal of Egyptian Archaeology.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР