Смъртта на Махса Джина Амини след задържане от тъй наречената

...
Смъртта на Махса Джина Амини след задържане от тъй наречената
Коментари Харесай

Частичен успех в Иран: закриват нравствената полиция


Смъртта на Махса Джина Амини след задържане от така наречената нравствена полиция породи всеобщи митинги в Иран с голям брой жертви. Сега режимът в Техеран закрива това особено полицейско звено. Обявени са нови митинги.

Протести и в Истанбул: гибелта на Махса Джина Амини породи неодобрение освен в Иран

По информация на Главната прокуратура на Ислямската република, е била разформирована. Различни издания цитират основния прокурор Мохамед-Джафар Монтазери, който през днешния ден е декларирал: „ Нравствената полиция беше закрита, само че правораздаването ще продължи да се опълчва на това публично предизвикателство. " Детайли към разпускането на въпросното звено не са известни.

Частичен триумф на протестното придвижване
Редакцията предлага
Критици на режима в Техеран реагираха неотложно на известието. Според тях казусът не е толкоз обвързван с нравствената полиция, колкото със задължението да се носят забрадки, написа в Туитър един ирански деятел. „ Жените би трябвало да могат да се движат свободно без да се забулват ", напомня той и прибавя, че това би трябвало да е „ единствено първата стъпка ".

Наблюдатели показват, че разпускането на нравствената полиция няма да докара до отпадане на наложителното носене на забрадки от дамите, само че въпреки всичко това е непълен триумф за придвижването на дамите в Ислямската република.

Нравствената полиция стои в основата на продължаващите към този момент над два месеца. В средата на септември ислямски блюстители на морала задържаха 22-годишната за това, че под забрадката ѝ се подавали няколко кичури коса. Няколко дни по-късно младата жена умря, което отприщи вълна на отвращение и от този момент хиляди стачкуват по улици и площади против ислямската система и нейните закони. Те задължават дамите да си покриват косите на публични места и да носят облекло, което да скрива очертанията на тялото. Вече 40 години този закон е част от наложената в Ислямската страна обществено-политическа теория, чиято цел е „ да защищава страната и народа от западната културна инвазия ".

Готвят се нови митинги и стачки

От началото на митингите в са убити 470 стачкуващи, измежду които и 64 деца, по данни на правозащитни организации. Има и починали чиновници на реда, като данните за броя им е спорен: сред 60 и 300 души. Протестите провокираха и вълна от арести – дотук управляващите са задържали хиляди стачкуващи, измежду които студенти, публицисти, спортисти, хора на изкуството и други общественици. Някои от тях към този момент имат издадени смъртни присъди, постановени от така наречените революционни съдилища.

Междувременно бяха оповестени нови общонационални митинги от на следващия ден, а опозиционни представители оповестиха и за подготвяни стачки.

Още по тематиката - в нашата снимкова изложба:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР