Смъртта на 16-годишния младеж в София, загинал от токов удар,

...
Смъртта на 16-годишния младеж в София, загинал от токов удар,
Коментари Харесай

Доколко безопасни са шахтите на публичните места

Смъртта на 16-годишния юноша в София, умрял от токов удар, стъпвайки на улична шахта, провокира опасения и мнения до каква степен безвредни са шахтите на обществените места, заяви БНР.

Какво е ситуацията с шахтите във Велико Търново и какви са терзанията на хората?

Капаците на шахтите са проблем не от през вчерашния ден или от през днешния ден в града. В обществените мрежи непрестанно гъмжи от сигнали и мнения за изчезнали или разрушени капаци и решетки, както на дъждоприемните шахти по пътното платно, които са причина за произшествия, по този начин и по тротоарите, където са шахтите на енергодружеството и на далекосъобщителните компании, кабелните малките екрани и доставчиците на интернет. От едните тротоарни шахти с разрушени капаци може да ни „ удари “ ток, а от другите – сигурно е обезпечена среща с персоналния доктор или по-дълготраен престой в ортопедията.

Положението с капаците на шахтите не е цветущо, споделят великотърновци:

„ Мърляшка работа за мен, тормози ме, несъмнено, безразсъден случай, при който някой не си е приключил работата. Където можем, гледаме. Вечерта не можеш да гледаш на никое място, има шахти начупени, стъпваш, чупиш си крайници, отговорник няма “.

„ Не постоянно се усещам в сигурност, когато ходя по тротоарите. Мисля, че може и повече “.

„ Има какво да се желае, сигурно. Много постоянно ми се е случвало да има проблем с шахтите – да няма похлупак, да стърчат някакви неща. Трябва като има някакъв проблем, да се оправи “.

„ Институциите би трябвало да си вземат ограничения, има си Община, има си кмет. Тротоарите би трябвало да се водят към общината “.

„ Би трябвало да има група, която да ревизира от Общината и да отстранява нещата, да не разчитат единствено на хората “.

Би трябвало да има надзор на шахтите от Общината, тъй като собственик на тротоарите е тя, защото тротоарите са обществена общинска благосъстоятелност. Според инж. Динко Кечев, шеф на общинската дирекция по устройство на територията, шахтите във Велико Търново са в положително положение, само че скоро инспекции за положението на капаците им не са правени. По думите му отговорността на Общината се свежда до това дали капаците на шахтите по тротоарите са здрави и цели:

„ На този стадий не мога да отговоря на въпроса дали ще тръгнем да ревизираме шахтите на енергото дали има ток и кабели обезопасени. Шахтите с нарушени капаци в града не са на енергото. Тези са, които са изключително по доста, са на кабелните оператори. На енергото са огромни с чугунени капаци, затворени и така нататък Шахтите на кабелните оператори не съставляват заплаха за жителите. Те са слаботокови, няма ток никакъв. Няма вътре по какъвто и метод, в случай че не паднеш, несъмнено, да те наранят. Където ги знаем, сме се обадили, пратили сме на хората, оправили са ги. Сега сега не сме обикаляли да забележим след зимата какво е, само че сега нямаме информация за такива “.

Последният сигнал за стърчащи кабели от похлупак на шахта във Велико Търново е от през днешния ден по обяд. Проводниците са изолирани и са от мрежа за интернет, само че не са в шахтата, а над нея, в региона на паркинга на старите хали в града. Токов удар няма да последва, само че може да провокира попречване, рухване и контузия, тъй като мястото на кабела не е над капака на шахтата. Да, сигналът не е до Общината, а е в обществените мрежи, в група, където членуват и доста от общинарите.

Да не става случай, тъй като тогава сигурно институциите ще стартират да си трансферират отговорността, разясняват жителите:

„ Системата ни е такава - то не е нашето, то не е вашето. На кого е – на убития, това е “.

„ Така са привикнали всички органи. Безотговорно. Просто българинът е невнимателен в това отношение. Не сме научени, само че ще се научим “.

И тъй като все сме привикнали да се съпоставяме с „ белите страни “, по какъв начин е в Шотландия с шахтите по тротоарите споделя млада жена от Велико Търново, която живее и учи там:

„ Там доста рядко може да видите шахти по тротоарите, тъй че много защитни ограничения се вземат, доста добре е обезпечено всичко и няма никакъв боязън за живота ти. Не зная за какво в България продължава да има боязън, вървейки по тротоарите. Българското общество малко не мисли за здравето на хората. Просто българите сме такива, че гледаме себе си и не ни интересуваме доста какво се случва към нас “.

А протичащото се към нас е значимо, с цел да я няма следващата шахта палач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР