България заема последно място по размер на пенсиите в Европейския

...
България заема последно място по размер на пенсиите в Европейския
Коментари Харесай

България заема последно място по размер на пенсиите в Европейския съюз

България заема последно място по мярка на пенсии те в Европейския съюз, съгласно формалната статистика на Евростат за 2021 година. Със междинна стойност на пенсия та за напреднала възраст от 226 евро, България изостава доста от останалите европейски страни. Единствено в Албания пенсии те са по-ниски, възлизащи на 131 евро.

Европейски съпоставения

Средната пенсия за напреднала възраст в Европейския съюз е 1224 евро, като най-високата стойност се следи в Люксембург - 2575 евро. Най-високите пенсии в Европа обаче не са в страна от Европейски Съюз. В Исландия възрастните хора получават приблизително 2762 евро месечно.

Разходи за пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт

България е на опашката освен по мярка на пенсии те, само че и по разноски за пенсии като дял от брутния вътрешен артикул (БВП). През 2021 година разноските за пенсии в България възлизат на едвам 7,8% от Брутният вътрешен продукт, което е доста под междинното равнище за Европейски Съюз от 12,9%. Сред страните с най-ниски разноски за пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт са Ирландия (4,5%), Малта (6,4%), Унгария (7%), Литва (7,1%) и Латвия (7,9%).

Сравнение със прилежащи страни

Съседните на България страни на Балканите, които не са част от Европейски Съюз, също не могат да се похвалят с висока стойност на този индикатор. В Турция разноските за пенсии са едвам 6% от Брутният вътрешен продукт, в Албания - 6,8%, а в Черна гора - 8,5%. В Сърбия обаче този индикатор доближава 9,5%.

Данните на Евростат акцентират сериозните провокации пред България в региона на обществената политика и пенсионното обезпечаване. Ниските пенсии и незадоволителните разноски за пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт слагат страната в неподходящо състояние по отношение на останалите европейски страни. Необходими са незабавни промени и увеличени вложения в пенсионната система, с цел да се усъвършенства виталният стандарт на възрастните хора в България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР