Служебното правителство прие изменения и допълнения на Закона за управление

...
Служебното правителство прие изменения и допълнения на Закона за управление
Коментари Харесай

Предлагат етажна собственост да може да открива банкова сметка

Служебното държавно управление одобри промени и допълнения на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС). Промените са в осъществяване на промяна в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

Всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това дава опция за по-лесно кандидатстване по групови заеми. Единствено домоуправителят може да прави предписание по този запас, в случай че такова бъде признато на общо заседание.

Всеки притежател или ползвател се задължава, в период до 15 дни от придобиване на жилището или правото на използването му, да подаде декларация за регистриране в домовата книга на етажната благосъстоятелност. Ако това не се извърши, притежателят или ползвателят се санкционира с глоба от 50 до 250 лв. при положение, че е физическо лице. За юридическо лице глобата възлиза от 100 до 500 лв..

В законопроекта се предлага заплащане на заплащане без значение дали шеф е притежател на независим обект в постройката или ръководството е предоставено на търговец, извършващ по занимание ръководство на етажна благосъстоятелност.

Въвежда се и задължението на етажната благосъстоятелност да избере надзорен съвет или инспектор, като за тях също е планувано възнаграждение на заплащане. Общото заседание има опция да гласоподава тези хонорари да не се заплащат с изключение на в случаите, когато ръководството е предоставено с контракт на търговец.

Запазва се принципът децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разходи за ръководство и поддръжка. Управителят на етажната благосъстоятелност ще е задължен всеки месец да разгласява на видно и общодостъпно място доклад за приходите и разноските за месеца.

Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се предвижда опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, не единствено присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност.

В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет, или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф.

Отпада нормативно избраната опция за отсрочване на общото заседание за идващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум.

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип.

Въвежда се условието лицата, които ръководят и поддържат етажната благосъстоятелност, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, като се изключи физическите лица - търговци по същия, които не могат да бъдат професионални шефове. Всички те ще бъдат вписани в специфична единна осведомителна система, която сплотява два обществени централизирани електронни регистъра.

Регистрацията на професионалните шефове - търговци е със период на деяние до 5 години и вписаните търговци ще би трябвало да обновяват информацията в него всякога, когато настъпят нови условия, които засягат условията към тях. Предвижда се в случай че професионален управител- търговец, който прави ръководство на етажна благосъстоятелност е без нужното по този закон уверение за регистрация или продължава да реализира такава активност след изтриване на регистрацията, се наказва с имуществена глоба в размер от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 1500 лева до 2000 лева

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват активността на територията на страната, професионалните домоуправители-търговци ще би трябвало да дават отговор на избрани условия. Част от тези условия са следните условия: да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент, в случай че не са оправдани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба, да нямат обществени отговорности, с изключение на отговорностите по невлезли в действие актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени отговорности, както и да имат обезпечен административен потенциал от най-малко едно лице, наето по трудов контракт.

За професионалните управители-търговци се вкарва и условие годишно без спиране да поддържат застраховка " Професионална отговорност ", която ще покрива вреди, породени при и във връзка практикуване на активността. Целта на измененията е правата на потребителите на услугата да бъдат оптимално предпазени и да се подсигурява високото й качество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР