Служебното правителство прави пореден опит да разшири сечта във вековните

...
Служебното правителство прави пореден опит да разшири сечта във вековните
Коментари Харесай

Хубава си моя горо, но може да останеш само в песните!

Служебното държавно управление прави следващ опит да разшири сечта във вековните гори на България. В момента сечите са изцяло неразрешени на 30% от площите с такива гори. Идеята е това ограничаване да падне, стана ясно след среща с представители на бизнеса предходната седмица. По-късно и министърът на стопанската система Никола Стоянов, след среща с горския отрасъл и специалисти от министерствата на земеделието и на екологията, удостовери, че се върви към анулация на рестриктивните мерки за сеч във вековните гори. Той се стимулира със мнението на специалисти, които са му обяснили, че старите дървета отделят доста въглероден двуокис! Министърът на земеделието Явор Гечев също поддържа неограничената сеч.
Прочетете още
" Беше ми обяснено следното нещо. Гората има доста функционалности. Една от тях до момента в който порастват дърветата поемат и доста от въглеродния двуокис. След като те доближат този витален цикъл, при който стопират да порастват повече и това са тези остарели гори, чийто дърводив е стеснен, те стартират назад да отдават въглероден двуокис, а не повече да поемат. Оттам нататък те не порастват повече, не способстват за прираста на гората и единственото, което се случва е най-после да паднат, когато изгният. От друга страна, в случай че те се добиват на време, те са съществена суровина, да вземем за пример за мебелния бранш, където се търсят по-големи дървета и когато се добият на време способстват стартирането на новите насаждения ", съобщи Никола Стоянов. 

Според природозащитника Александър Дунчев обаче казусът не е във вековните гори, които са едвам 5%, а в лобистки ползи от страна на фирмите за произвеждане на мебели и плоскости.



Той напомня, че Европа и България са си сложили обща цел за строга отбрана на 10% от всички естествени територии, предпочитано вековните гори. Целта е заложена в тактиките на Европейска комисия за биоразнообразието и за горите от 2021 година, а в България в Режимите за ръководство на гори в Натура 2000 още от 2011 година  Вековните гори в България и по света са приоритет за запазване над всевъзможни стопански причини, защото това са последните останали на Земята едва повлияни от индивида естествени екосистеми. Екосистеми, които пазят климата и най-значимото биоразнообразие, най-значимите ресурси на вода, почва и О2, и най-значимите мостри на съвършенството на природата и естествената еволюция.

„ На фона на всичко това, агроминистърът Явор Гечев, под натиска на няколко заводи за хартия и плоскости, упорства за анулация на заповедта от 2021 година на неговия длъжностен предходник проф. Христо Бозуков за ограничение с 30% на сечите в гори над 100 година Това е обаче поръчка за последващата офанзива и против заповедта от 2016 година на агроминистъра госпожа Десислава Танева (текущ народен представител от ГЕРБ) за отбрана на 5% от държавните гори като вековни „ гори във фаза на напреднала възраст “. Целта е ясна – да се сече повече, с цел да вършат огромните заводи по-големи облаги, вместо лимитираният дървесен запас да се употребява за по-ефективни и по-печеливши производства на междинните и дребните дървопреработватели, и за по-ефективен огрев на хората ”, безапелационен е Дунчев.

Той е счита, че политиците лъжат, с цел да прокарат лобистки ползи. Оборва и следните изказвания:

Първо. Лъжат ни, че имало дефицит на запас. Единствено има дефицит на работна ръка! И тази година продължава рекордно високата сеч на дървесина. Сечта на едра строителна дървесина от остарели гори е с 20-30% повече от предишни години (виж:

Второ . Лъжат ни, че би трябвало да се сече повече, с цел да се понижи цената!! Само преди ден питахме посредством парламентарен въпрос, за какво Министерство на земеделието и храните продължава порочните практики на нагласени търгове за „ локални търговци “, които водят до източване на държавните гори и до подкрепяне на „ наши компании “, които надуват спекулативно цените на дървесината

Трето . Лъжат ни, че гората без сеч не може! Гората е покривала 90% от територията на България, вековните дървета с диаметър над 1 м са били 50% от дърветата в горите, а през днешния ден гората покрива единствено 35% от България, а вековните дървета и вековните гори са сменени с тънки издънки, храсталаци и ерозия! Само отидете в Борисовата градина и вижте по какъв начин наподобяват вековните дъбове, покривали преди епохи цялата страна, и потърсете дали ще намерите и две такива дървета в днешните стопанисваните гори, където и да е в страната!! Днес под строга законова отбрана са едвам 6% от горите, и единствено 2% от площта на страната: 160 хиляди ха в предпазени територии + 111 хиляди ха ГФС по заповед на Десислава Танева от 2016 година Със заповед на проф. Бозуков от 2021 година има краткотрайна отбрана на още 100 хиляди ха, с което стават общо 9% от горите – напълно покрай интернационалната ЦЕЛ от 10%!

Четвърто . Лъжат ни, че 50% от българите желаят горите да се изсичат. Последното изследване на Алфа Рисърч демонстрира, че 95% от българите желаят да се спрат сечите във вододайните зони и че противозаконните сечи са най-големия природозащитен проблем!

И последно . Лъжат ни, че се вършат 17 000 инспекции на седмица, няма нарушавания в горите и няма политически чадър, и за това дайте да ги изсечем всичките! Е, това е най-голямата неистина!!! Всяка седмица демонстрираме, че в горите ни не е имало такова безвластие като през днешния ден, и то тъкмо с политически чадър. Според последните отговори на Агенцията по горите по сигналите за ДГС Своге – половината от откритите от нас (3-ма опитни лесовъди) нарушавания са прикрити и отговорните избавени, тъй като горските инспектори са принудени да прикриват дървената мафия, с цел да не останат без работа. Пълна бутафория.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР