Служебното правителство подготвя законопроект за приемане на еврото, който да

...
Служебното правителство подготвя законопроект за приемане на еврото, който да
Коментари Харесай

Служебният кабинет подготвя Закон за еврото

Служебното държавно управление приготвя законопроект за приемане на еврото, който да внесе в идващото Народно заседание. Надеждите са той да бъде дискутиран и утвърден до началото на 2023 година, с цел да върви по проект приемането на единната европейска валута, планувано за 1 януари 2024 година Това разгласи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, който с решение на държавното управление през днешния ден стана част от координационния съвет за влизане на България в еврозоната, оповестява Българска стопанска камара.

Приемането на така наречен „ Закон за еврото “ е процедура, която стартира с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. Нормативната рамка урежда конвертирането на националната валута в евро по сметки, обменянето на национална валута в евро в кеш, както и периодите, възможни цени и оптимален размер на въпросните дейности.

На процедура законът ще обхване точките, изписани и в плана на Плана за приемане на еврото.

Припомняме, че Хърватия одобри закона през май тази година, а от 1 януари 2023 година става пълновръстен член на еврозоната. Тя и България влязоха дружно във валутно-обменния механизъм ERM-2, само че съумя да извърши нужните промени по-бързо.

Перспективата за присъединението на България към еврозоната става още по-мъглива с прогнозата на финансовия министър Росица Велкова за влизането на страната в процедура по свръхдефицит, което би нарушило критериите за влизане в еврозоната.

“Трябва да се създадат някои стъпки във връзка с фискалната политика, тъй че тя да бъде устойчива дълготрайно. Такива сигнали усещаме в целия свят – общото обръщение на срещата в Джансън Хоул предходната седмица бе за водене на рестриктивна парична политика, само че и рестриктивна фискална политика ще бъде нужна за преодоляване на инфлацията “, разяснява тематиката Пеканов.

Той удостовери, че служебната власт резервира задачата от 1 януари 2024 година за влизане във валутния съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР