Служебното правителство на президента Румен Радев официално предлага на парламента

...
Служебното правителство на президента Румен Радев официално предлага на парламента
Коментари Харесай

Правителството предлага изтеглянето на България от двете съветски банки

Служебното държавно управление на президента Румен Радев публично предлага на Народното събрание да утвърди решение за излизането на България от капитала на две банки от руската ера. То се отнася за изтеглянето на страната от Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).

Действията на служебния кабинет са продължение на решението на кабинета на Кирил Петков от март 2022 година, с което страната ни се причисли към общата позиция на страни членки на Европейския съюз за преустановяване на участието им в МИБ и МБИС.

Миналия месец в отговор на въпрос на Economic.bg към Министерството на финансите, изпратен по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), стана ясно, че България е изпратила публични писма до двете институции по отношение на желанието за пускане на предварителни договаряния във връзка с изискванията за споразумяване на взаимните отговорности на Република България с двете банки.

От началото на идната година двете банки ще изоставен Чехия и Словакия. В края на януари участието си в МБИС ще приключи и Полша, която обаче не е част от МИБ. Румъния също върви в тази посока. Миналия месец Министерството на финансите посочи в отговора си по ЗДОИ, че въпросните страни нямат конкретизирани финансови условия за отдръпването от двете банки.

И двете институции бяха учредени по времето на Съветския съюз надлежно през 1963 година и 1970 година Именно от този момент и България е част от тях. Cпpaвĸa във финaнcoвoтo миниcтepcтвo пoĸaзвa, чe и в двeтe инcтитyции Бългapия e cъc cтaтyт нa cтpaнa yчpeдитeлĸa.

B MБИC paзмepът нa зaпиcaния дялoв ĸaпитaл e 7.56%, или 15.1 млн. eвpo, до момента в който в другата финансова институция дялoвoтo yчacтиe на страната се paвнявa нa 12.9%, или 123 млн. eвpo.

Припомняме, че Чехия първа прикани България и останалите страни от Европейския съюз да изоставен двете институции, незабавно откакто Русия атакува Украйна през февруари.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРосица Велкова руска ера руски банки интернационална банка банки служебно държавно управление ПоследниНай-четениБюджет и финанси 80 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Регулации 188 Правителството внесе закон за закриване на Държавната петролна компания Политика 284 „ Черна разпределителна кутия “: Депутатите лимитират инхаус процедурите Индустрии 108 Noble Graphics е огромният победител в влиятелния конкурс Effie България 2022 Компании 10702 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Компании 6380 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Пазар на труда 6374 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 6192 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички новини17:46 Регулации 80 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР