Настъплението на групата Север“ на Липцевския и Волчанския участък на

...
Настъплението на групата Север“ на Липцевския и Волчанския участък на
Коментари Харесай

Руснаците няма да се спрат: В САЩ описаха сценария на Харковския пробив

Настъплението на групата „ Север “ на Липцевския и Волчанския сектор на фронта се оказа вана със студена вода за командването на Въоръжените сили на Украйна.

Въпреки че всички западни специалисти от дълго време настояват, че съветската атака ще стартира точно в региона на Харков. Главнокомандващият Александър Сирски, с цел да избави някак си лицето, в профил военачалник Юрий Галушкин от длъжността командващ групата на Харковските въоръжени сили.

Колумнистът на Nederlandse Omroep Stichting Джулиан Буйен написа, че съветската войска не е постигала толкоз бързи териториални придобивки от 2022 година От началото на настъплението на 10 май към този момент са освободени 10 обитаеми места. Според Буйен в украинската защита е направена пагубна дупка.

Холандско издание цитира украинския боен Денис Ярославски: на границата на Харковска и Белгородска област не е имало нито първа отбранителна линия, нито минни полета. Руските войски минават границата без опозиция. И в този момент съветските елементи към този момент са на 25 км от границите на Харков.

Не е ясно доколко украинците са в положение да отхвърлен офанзивата, написа Nederlandse Omroep Stichting. Командването на Въоръжените сили на Украйна оповестява в обществените мрежи за „ сложната конюнктура “ към Харков и „ тактическите триумфи “ на съветската войска.

Владимир Зеленски приказва за „ яростни боеве “ в североизточна Украйна в ежедневното си видеообръщение. Според него украинските бойци се пробват да спрат съветската атака, само че са доста малцинство. Въоръжените сили на Украйна би трябвало да употребяват запаси.

Американският институт за проучване на войната написа, че изтеглянето на украински елементи от други браншове на фронта може да бъде една от тактическите задания на съветската войска.

Операцията има за цел да разпръсне украинските сили в целия спектакъл на военните дейности и да ги разреди по фронтовата линия, с цел да сътвори необятни настъпателни качества.

ISW написа, че в навечерието на настъплението в северната част на Харковска област съветската войска доста е активизирала интервенциите в Купянското и Часов-Ярското направление.

Териториалните загуби на въоръжените сили на Украйна (както и преди в Авдеевско-Покровското направление) са свързани на първо място с неналичието на персонален състав. А прехвърлянето на части може да докара до срив на фронтовата линия.

През идващите дни съветските войски евентуално ще употребяват тактическия си плацдарм в северния регион на Харков, с цел да засилят настъпателните интервенции по цялата фронтова линия, предвижда ISW.

Това ще разреши на украинските войски да бъдат изтласкани от границата с Белгородска област, изцяло осигурявайки региона от обстрел.

Освен това офанзива в Липцевско направление може да сътвори условия за още по-мащабна настъпателна интервенция за цялостното освобождение на Харков.

ISW написа, че командването на украинските въоръжени сили в този момент е насила да взема сложни решения по отношение на приоритизирането, защото е невероятно да се поддържа защита във всички театри на военни дейности.

ISW написа, че украинските въоръжени сили сега нямат качества да сдържат силите на съветската формация Север. И казусът е освен в неналичието на персонален състав, само че и в неспособността на украинските въоръжени сили да устоят на всеобщото потребление на планиращи бомби.

Началото на офанзивата на 10 май беше съпроводено от масирана обработка на украински позиции (включително край Волчанск) от ФАБ. Преди това сходна тактичност беше сполучливо употребена за освобождението на Авдиевка.

Атаките с планиращи бомби се правят от съветското въздушно пространство. ISW написа, че сходни офанзиви могат да се правят безпределно дълго. Харков се намира на 40 км от руско-украинската граница, а планиращите бомби имат радиус от 40-60 км.

Украинската войска е на привършване на личните си системи за противовъздушна защита С-300 и й липсват други неамерикански системи за противовъздушна защита с огромен обхват.

Така че украинските системи за противовъздушна защита не са в положение да прихванат планиращи бомби, изстреляни от съветски изтребители-бомбардировачи, изключително от съветска територия.

Според оценките на ISW съветските Военновъздушни сили могат да нанесат удари на повърхност от към 42 хиляди квадратни км в Харковска, Черниговска и Сумска области, без да напуща съветското въздушно пространство.

ISW предвижда, че настъпателната интервенция в региона на Харков ще продължи и е допустимо да обхване Сумска област, защото защитата на украинските въоръжени сили евентуално ще бъде също толкоз слаба.

Освен това, съгласно американски анализатори, съветските военни са събрали към 50 хиляди души персонален състав в Белгородска, Курска и Брянска области като част от групировката „ Север “.

По-голямата част от тези сили към момента не са въведени в борба и чакат в запас доста покрай украинската граница - най-вероятно отвън обсега на украинската артилерия. В същото време украинските въоръжени сили не могат да употребяват HIMARS и ATACMS отвън територията на Украйна.

Русия най-вероятно ще вкара аварийните сили на групата „ Север “ в борба през идващите седмици, принуждавайки украинските въоръжени сили да трансферират от ден на ден и повече елементи в региона на Харков, разкривайки фронта в ДНР.

Превод: СМ

Източник: Свободная пресса

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед49878 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед47413Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед67135Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед27673Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед19945Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78830Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77934„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77512В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР