Служебното правителство е приело скандално решение, което ще доведе до

...
Служебното правителство е приело скандално решение, което ще доведе до
Коментари Харесай

СКАНДАЛ! Служебният кабинет тихичко даде екстра милиони на транспортните босове

Служебното държавно управление е приело скандално решение, което ще докара до в допълнение погашение на милиони левове на автобусните превозвачи, за множеството от които не е загадка, че са вързани с ГЕРБ.

Фирмите ще получат доста повече от плануваното за 2022 година за компенсиране на евтините училищен и пенсионерски карти, тъй като държавното управление е придало противоположна мощ на своето решение да усили обезщетенията.

Така вместо по-високите обезщетения да важат от октомври 2022 година, когато са утвърдени, те ще бъдат приложени постфактум с дата от 1 януари 2022 година Не е ясно до каква степен това е юридически издържано и не нарушава ли разпоредбите за придаване на противоположна мощ на нормативните актове.

Решението за придаване на противоположна мощ на нарастването на обезщетенията е било утвърдено без доста звук на последното съвещание на кабинета на 13 април. Правителствената пресслужба е отделила на тематиката три фрази, като съгласно известието измененията се постановат за да няма спорно използване на нормативния акт – наредбата за компенсиране на евтините транспорти.

Сравнението на размера на обезщетенията и изплащаните от общините суми демонстрира, че става въпрос за двойна разлика в размер на милиони левове.

През октомври 2022 година държавното управление взе решение да усили двойно обезщетенията за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен транспорт на учащи и възрастни жители, като се оправда, че цените за компенсиране не са променяни от 2008 година

Реклама

За Столична община месечната отплата за учащи бе увеличена от 9 на 18 лева, а при възрастните – от 5,90 на 11,80 лева Двойно нарастване на обезщетенията има и за останалите категории общини. Постановлението бе признато на 20 октомври и влезе в действие от деня на приемането му.

От претекстовете за приемане на тези промени в наредбата излиза наяве, че безапелационната воля е било нарастването да бъде калкулирано единствено за последното тримесечие на 2022 година В тях е изтъкнато, че решението е незабавно, с цел да се спазят периодите за отчитане на общините.

Проверка на „ Сега “ сподели, че това решение на процедура е след дъжд качулка и доста общини към този момент са отчели изплатените обезщетения на превозвачите.

Според наредбата за компенсирането на понижените доходи на превозвачите от превоза на обособени групи правоимащи общините са длъжни да разгласяват доклад за платените обезщетения най-късно до 31 март. Някои общини са спазили периода и към този момент имат оповестени доклади.

Така да вземем за пример община Крумовград регистрира, че е изплатила 621 531 лева обезщетения за понижен транспорт, община Годеч е платила по това перо 37 222 лева обезщетения и други „ Сега “ не съумя да открие обществено оповестена информация за обезщетенията към транспортните оператори в Столична община, само че съгласно бюджета общият размер на обезщетенията по линия на страната възлиза за 2021 година на 21 млн. лева

Много е евентуално при предаването на докладите да са открити неточности и държавното управление да се пробва да ги компенсира посредством противоречивото решение за придаване на противоположна мощ, разясняват специалисти.

Придаването на противоположна мощ на разноски за 2022 година е учудващо и на фона на лимитираните условия, при които сега се извършва бюджетът. Държавата работи с продължен бюджет от 2022 година и лимитите за разноските са закрепени, като не би следвало към тях да се прибавят нови политики.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР