Служебният министър проф. д-р Христо Бозуков представи двамата заместник-министри на

...
Служебният министър проф. д-р Христо Бозуков представи двамата заместник-министри на
Коментари Харесай

Министър Бозуков представи екипа си и приоритетите в МЗХГ

Служебният министър проф. доктор Христо Бозуков показа двамата заместник-министри на Министерството на земеделието, храните и горите – Атанас Добрев и доцент доктор Крум Недялков. Той разясни, че евентуално на по-късен стадий ще има още двама заместници.

" Към момента имам двама заместници, евентуално ще има още двама в следствие. Единият е господин Атанас Добрев- специалист с над 20 години опит във фонд " Земеделие " и в горския бранш. Това може да се одобри като отговор на условието за последователност. Другият е млад сътрудник. По този метод съчетаваме младостта и силата с по-възрастните. Това е доцент доктор Крум Недялков от Тракийския университет, специализирал в Съединени американски щати, експерт в своята област. Опитал съм се да заложа на експертизата, за това съм се спрял на хора, които са потвърдени експерти в своята област ", уточни проф. доктор Христо Бозуков.
Сред целите в системата на МЗХГ той открои връщането на доверието на земеделците и жителите в институцията и във всички структури. Служебният министър разясни, че задачата е естественото действие на бранша и подготовката за осъществяване на демократични избори.

" Нашите цели - целите на Министерството на земеделието, се припокриват съвсем на 100 % с целите на служебното държавно управление. Нашата цел е естественото действие на бранша, без разтърсвания и забавяния, както и подготовка и осъществяване на демократични избори. В тази връзка към този момент следват всички наши дейности, които ще бъдат съобразени с тъкмо с тези основни цели. Мислим да работим в посока да върнем доверието на земеделците и жителите към институцията и във всички структури на системата ", сподели още той.

Служебният министър разясни, че към този момент се е срещнал с близо 15 браншови организации и обстановката в министерството е много тежка. " Ще се опитаме, доколкото е допустимо и ни разрешават силите и обстановката, да работим транспарантно, в интерес на жителите, на земеделците и бизнеса. Разбирате, че земеделското министерство е едно от мега-министерствата в доста структури. Ситуацията в това министерство е много тежка и комплицирана. Така се получава, че аз за към 7 дни действителна работа в министерството, съм направил повече от 14-15 срещи с браншови организации и са ми сложили толкоз претенции, задания и проблеми за решение. Ако се захвана да вземам решение по една задача дневно няма да и стигне времето за интервала, в който ще бъда в министерството ", добави той.

Проф. доктор Христо Бозуков уточни, че настояванията на земеделските производители са доста разнопосочни и условията на дребните и междинни предприятия са в несъгласие с тези на едрите. Също по този начин стана ясно, че се планува приемът по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година да бъде продължен до месец септември, а подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ от ПРСР ще бъде отворена от юни месец до ноември.
Служебният министър разясни, че все още няма съществени кадрови рокади и се прави функционален разбор на активността на другите структури.

Той разяснява и казуса с пчелите. По думите му стана ясно, че близо 7000 пчелари не са се записали. " Пчелите в действителност са сериозен проблем. Още от предходното управление на Министерството е основана работна група, на която е предоставена задача да изготви отчет за положението на пчелите. Този отчет го получих от шефа на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георгиев. В този отчет съгласно мен обективно е преценено, че проблемите не са единствено в земеделските производители, които правят отнасяне. Проблеми, се заключват в някои случаи в самите пчелари. В България има към 12 000 пчелари, от тях единствено към 500 са регистрирани. Оповестяването сега за третирането страна на земеделските производители става по електронен път. Това обявяване става единствено на записаните пчелари. Около 7000 остават нерегистрирани. Получава се абсурд, че неинформираните и нерегистрирани пчелари декларират в БАБХ, че имат провали на пчелите. БАБХ отива, прави инспекция и ги глоби, тъй като са нерегистрирани ", добави проф. Бозуков.

Служебният министър уточни, че има концепция да се сътвори Експертен съвет към Селскостопанска академия, в който да се включат учени и хора от сектора, с цел да може проблемите да бъдат дискутирани и решавани навреме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР