Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела

...
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела
Коментари Харесай

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси



Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки, които НЗОК постанова на лечебните заведения, а лекуването на разнообразни болести да бъде заплащано по-справедливо.

След среща с управленията на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров разгласи, че стартират договаряния за промени в Националния рамков контракт.

Кацаров ще упорства да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения. Той настоя и за смяна на цените на медицински действия, защото множеството от тях са образувани на лобистки правила. Той изрази още мнение, че дейностите би трябвало да имат цени, отговарящи в оптималната степен на цената, търсенето и предлагането на всяка съответна здравна услуга.

Наред с смяната в цените ще се работи и в посока въвеждане на коефициенти.

 В Министерство на здравеопазването се организира среща сред министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, управленията на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Аркади Шарков ,  икономиста в региона на опазването на здравето и шеф на столична болница.

“Нека не забравяме, че лимитите бяха слагане обратно в годините с една единствена цел - да се обезпечи предотвратяване на бюджета на НЗОК от преразход .

Но след това всяка една от надлимитните действия, която не беше изплатена беше обжалвана в съда и се наложи да бъде изплащана в годините напред.

Това е една напълно рестриктивна мярка, чисто фискална, която само и единствено забавя заплащания, само че надлежно и ощетява лечебните заведения, които нямат различен избор, когато се постанова да лекуват, тъй като те нямат право да не лекуват пациент.

Трябва да го лекуват, само че за това нямат право да получават заплащането. Тук се получава по този начин, че си длъжен да лекуваш, само че ведомството няма да се разплати за теб .

Тъй че това е стъпка в вярната посока, само че тук има съответния проблем, който се появи – бюджетът тази година на Касата все още е постоянен и всяка една такава смяна, която не е задоволително добре изчислена от страна на Касата във връзка с разплащанията с лечебните заведения, може да докара и до преразход.

Нека не забравяме, че Касата към момента продължава да изплаща тези 85%, които са от съответните предели за миналата година на лечебните заведения. Ако лимитите бъдат отстранени на каква база ще бъдат изплащани тези пари и дали ще продължат да бъдат изплащани до края на годината? Имаше разисквания и те да отпаднат.

Много съществени въпроси изникват към премахването на лимитите, което е стъпка в вярната посока.

Нещо, което трябваше да бъде направено преди години. И нещо, което можеше само и единствено да освободи малко обстановката с дефицита на финансиране за лекуване, както и със обстановката със заплащането на експертите в тези лечебни заведения.

Стъпката е в вярната посока, само че проблематична откъм аспектите, които изброих.

Решенията

Топката е трансферирана към НЗОК. От там би трябвало да кажат какво може да се направи до края на годината, дали могат да бъдат отстранени лимитите и на каква цена.

Чуйте Аркади Шарков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР