Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров

...
Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров
Коментари Харесай

Транспортният министър нареди проверка на проекта Сокол

Служебният министър на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров към този момент е разпоредил инспекция по обявата на OFFNews "Проектът Сокол: БДЖ заплаща по 2 милиона лв. за ремонт на 50-годишни вагони ". Това заяви той на днешното показване на екипа си.

Според Тодоров изнесените обстоятелства за въпросния контракт са мощно притеснителни и евентуално са тъкмо по този начин.

Скандален план е форсиран от управлението на БДЖ в дните след парламентарните избори. Компанията е упълномощила без процедура по Закона за публичните поръчки ремонт на 15 пътнически вагона на частния жп цех в Дряново. Возилата са изцяло амортизирани - създадени през 1974 и 1984 година От тях на процедура могат да се употребяват единствено талигите, които са най-евтината част на един пътнически вагон. Съвсем обособена тематика е, че през 1974 година те са проектирани по остаряла технология - тогава, естествено, е нямало системи за автоматизирано планиране и компютърното планиране (на британски: Computer Aided Design (CAD).

БДЖ обаче употребява точно въпросните талиги, с цел да разпореди контракт за ремонт на нереално висока цена на авансово определен реализатор. Разпоредбите на Закон за обществените поръчки са заобиколени по същата скица за "ин хаус възлагане ", посредством която 4,5 милиарда лв. за строителство на пътища минаха през държавната компания "Автомагистрали " и бяха прибрани от частни компании, близки до властта. За да бъде непосредствено предоставен контрактът, заводът в Дряново е показал документи, че има авторските права за прототипа на въпросните пътнически вагони. Не е ясно по какъв начин тъкмо е станало това чисто юридически, тъй като през 1974 година, когато е основан моделът, предприятието е било благосъстоятелност на самата БДЖ. Така или другояче държавният жп транспортьор приема, че на света няма кой различен да ремонтира морално остарелите вагони и подписва скандалния контракт.

Разпоредил съм да се спре подписването на нови контракти за публични поръчки в сдруженията в системата на МТИТС, разгласи още министър Георги Тодоров през днешния ден.

През последните години публичните поръчки на БДЖ обичайно са цялостна покруса. Националният жп транспортьор приключи търга за доставка на 16 нови мотриси, за който имаше оферта от немския колос Сименс, само че за сметка на това подписа серия съмнителни процедури с жалък резултат. Проектите за ремонт на локомотиви се бавят, а от договора с румънския "Алстом " за мотрисите Дезиро за година и половина не е пристигнал нито един поправен, макар обилно харизаните 137 милиона лв../ offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР