Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония

...
Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония
Коментари Харесай

Служебният министър на културата и Софийската филхармония презаписаха химна

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови цифрови записи на химните на Република България и на Европа. Те ще бъдат качени на уеб страницата на Министерския съвет и ще могат да бъдат употребявани безплатно от всички институции.

Новите записи са направени в зала " България " в края на април, оповестиха от Министерството на културата. От ведомството показват, че те имат висока художествена стойност и дават отговор и на механически условия на новото време.

" През XXI век - времето на интернет и изкуствения разсъдък, България заслужава да има цифрова версия на истинския български химн и на химна на Европейския съюз ", разяснява Н айден Тодоров .

Националният химн на България е основан на песента " Горда Стара планина ", написана от Цветан Радославов през 1885 година на път към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е избрана за химн на страната през 1964 година Оттогава текстът е променян неведнъж. Оркестрацията на формалната версия на българския химн е на композитора Александър Райчев.

През 1972 година Съветът на Европа дефинира " Ода на насладата " за собствен химн. През 1985 година творбата е признато от водачите на Европейската общественост за формалния химн на Европейския съюз. То е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текстът от " Ода на насладата " от Фридрих Шилер.
 Българският химн осквернен с чалга-ритмика и ориенталски инструментал
Българският химн осквернен с чалга-ритмика и ориенталски инструментал

Вътрешна македонска революционна организация изпратиха сигнал до и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР