Служебният министър на икономиката Кирил Петков е извикал представителите на

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков е извикал представителите на
Коментари Харесай

Икономическият министър вика надзорниците на ББР за обяснение

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков е извикал представителите на надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР), с цел да обяснят по какъв начин са позволили централизация на заеми за близо 1 милиарда лева в общо 8 компании. Те ще би трябвало да кажат по какъв начин това финансиране е помогнало за нарастването на работните места, насърчило е износа и нововъведенията.

" Ще бъде обществено и ще бъде снимано на онлайн платформа, тъй че всеки жител, който се интересува къде му отиват налозите, да може да види ", сподели Петков пред радио " Дарик ". " Ако нашата Българска банка за развиване дава на 8 компании 946 млн. лева вместо на 10 хиляди дребни компании по 100 хиляди лева - какъв резултат би имало за стопанската система в страната, в случай, че дребните компании в този момент имат ликвидни проблеми и подобен подтик с наличен заем изключително в региона на експорта и иновативността, би дал огромен отзив в стопанската система ", продължи той.

Служебният министър посочи, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета. Двама от тримата членове на надзорният съвет (решенията се взимат с болшинство две трети) са същите, както и по времето на Стоян Мавродиев, заменен след скандал, на който и предходната власт се е видяла длъжна да реагира.

" Надзорният съвет не може да бъде преназначен без утвърждението на Българска народна банка. Зависи дали в Българска народна банка желаят или не да сменят този Надзорен съвет. За седмица не са ни дадени фирмите. Ще извикам надзорния съвет в четвъртък да приказвам с всеки от тях по какъв начин пазят обществения интерес, какви ограничения са подхванали и за какво се е стигнало до тази централизация ", сподели министърът. Те са от 5 г там и за мене блокират отбраната на обществения интерес, добави.

По мотив телевизионно изявление на Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който съобщи, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма присъединяване в желаните от ББР компании и укори министъра, че се базира на медийни изявления, Петков отговори, че, първо, самият Цонев признава, че Пеевски е имал въпреки и миноритарно присъединяване в " Булгартабак ", а пък тютюневият холдинг на собствен ред е бил притежател на " Техномаркет " - две от финансираните осем сдружения. " Тези връзки съществуват, не знаех в детайлности, само че видях по един от каналите, че че един от огромните заеми действително се държи от човек, който е юрист на Румен Гайтански. Един човек постоянно може да постави различен за представляващ, въпросът е кой взима решенията ", сподели министърът. И заключи: " Правилата би трябвало да са такива, че без значение кой какъв е, без значение кой стои зад тези компании, подобен вид експозиции да не може да се дават ".

Министърът към този момент е изискал Българска народна банка да утвърди смяна в устава на банката, тъй че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лева на една компания. Сумата, по думите му, е задоволително ниска, с цел да изгубят интерес този вид кредитополучатели.

" Като предпоставки България би трябвало да е богата страна: имаме цялостен достъп до европейския пазар, имаме достъп до море, топ студентите ми в Софийския университет биха били топ и в Харвард и другаде. Имаме и средства от Европейски Съюз за умни вложения. Ако тези пари, средства и локация се вкарат в икономическия модел, нашият стандарт би трябвало да се умножи по две. Единственият отговор за какво задачата не излиза, е неналичието на резултатност при потреблението на тези запаси, изгубваме ги някъде по пътя. Тази седмица стартирам да виждам доста ясни отговори по какъв начин това се случва ", разяснява Петков.

Даде и образец с план на държавна постройка от 90 хиляди кв. м, който предходното държавно управление възнамерявало да финансира в разгара на ковид-кризата като даде единствено на една компания и проектирането, и строителството, и надзора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР