Служебният кабинет предаде властта на новото редовно правителство. Със 134

...
Служебният кабинет предаде властта на новото редовно правителство. Със 134
Коментари Харесай

Какви са приоритетите на новите министри

Служебният кабинет съобщи властта на новото постоянно държавно управление . Със 134 гласа " за " и 104 " срещу " Народното събрание утвърди състава на новия Министерски съвет. Подкрепа получиха всички 20-има министри от кабинета „ Петков “ .

Церемонията по предаването на властта стартира с химна на България „ Мила Родино “, а след него прозвуча музиката на „ Ода на насладата “ на Бетовен - формалният химн на Европейски Съюз.

" Държавата е с над 500 милиона лв. бюджетен остатък към края на ноември и се движим доста по-добре, в сравнение с с актуализацията на бюджета беше планувано ", сподели пред публицисти новоизбраният министър на финансите и вицепремиер Асен Василев , откакто пое поста от служебния министър Валери Белчев.



" Поемаме страната в положително положение, само че ни чака доста работа, тъй като има политики, които сме съгласували с съдружните сътрудници. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме стопанската система да върви напред и да има бързо възобновяване от рецесията ", уточни Василев.

" Най-накрая, след повече от половин година, имаме постоянно държавно управление. Преди има-няма три месеца Асен Василев ми връчи ключа на министерството и за мен беше голямо предизвикателство, тъй като той сложи високи стандарти ", сподели Белчев. " За мен беше значимо да запазя структурата на ведомството постоянна, както и да запазя темпа на работа.
Нещата трябваше да са по-прости и обвързани с подготовката на изборите, само че се наложи да поема други задания - да осигурим средства за проблеми като Коронавирус пандемията, помощи за бизнеса, за проби за децата и за други рецесии в разнообразни браншове. Бюджетът беше направен с условията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма постоянно държавно управление ", сподели още Белчев.

" За благополучие, не се стигна до такава степен да няма държавно управление, и през вчерашния ден оттеглихме нашето предложение за бюджет за идната година, само че се надявам да послужи за база на новия бюджет ", разяснява Валери Белчев. " Поех поста от най-успешния до момента финансов министър и на драго сърце му връщам ключа на министерството ", сподели служебният министър.

" Не се планува отсрочване на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 година ние би трябвало да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има необятна полемика с неправителствения бранш и бизнеса. Ние имаме техническа подготвеност за приемане в Шенген от десетина години, само че към момента не сме признати, най-много поради проблемите в правораздаването ", съобщи Асен Василев.

Приоритетите в работата на новия министъра на опазването на здравето Асена Сербезова ще бъдат свързани с COVID-19, общата висока предотвратима смъртност и незабавната помощ. Това разгласи министър Сербезова пред публицисти на влизане в постройката на Министерството на здравеопазването, съпроводена от досегашния министър Стойчо Кацаров, след церемонията в Министерския съвет.



" На всички са ни ясни целите, тъй като всички ние сме пациенти. Нека видя това, което ще заваря от министър Кацаров, да се срещна с всичко и по-късно ще бъдат взети съответни решения, които ще бъдат огласени ", добави тя.

Корнелия Нинова и Даниел Лорер също одобриха постовете на министри - на стопанската система и промишлеността, и на нововъведенията и растежа, от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева на гала в Министерството на стопанската система.

Нинова уточни измежду главните цели в бъдещата си работа реализиране на висок стопански напредък, основан на стопанска система на знанието, ограничението на сивия бранш, бюрокрацията, поддръжка за бизнеса, поощряване на износа, усилване на външноикономическото съдействие, икономизиране на външната ни политика.

Лорер посочи, че за първи път България е решена да сложи фокус върху стопански напредък посредством нововъведения. " Искаме да дадем явен знак, че България е отворена за интелигентен бизнес ", добави той.

Везиева съобщи, че най-важното, свършено от ведомството за последните седем месеца, е полагането на здрава основа на смяната, и пожела на новия екип на двете министерства да продължат тази смяна.

Новоизбраният министър на правораздаването Надежда Йорданова получи държавния щемпел от служебния министър Иван Демерджиев на гала във ведомството.

Демерджиев сподели, че е предал щафетата на правосъдната промяна на Надежда Йорданова, а от своя страна тя уточни, че желае да надгради направеното до момента. " Поемам поста с увереност, религия и мъничко оптимизъм ", сподели министър Йорданова.

Йорданова уточни пред медиите, че едно от първите решителни неща, които ще направи е да продължи да упорства основният прокурор да си понесе своята отговорност, да подаде своята оставка или да бъдат приложени по отношение на него другите механизми на закона.
" Гешев, твоят дебелоглав, всеки ден коства пари и достолепие на нашия народ, твоят дебелоглав пречи на Плана за възобновяване и резистентност да бъде придвижен още по-бързо ", съобщи министър Надежда Йорданова.

Тя добави, че ще упорства за действителен програмен бюджет на прокуратурата, тъй като това значи по думите й " бистрота и успеваемост ".

Правосъдният министър разяснява, че законопроектите за изменение и промяна на КПКОНПИ са в доста напреднал етап на подготвеност, почистват се някои елементи, в това число промени в Наказателно-процесуален кодекс. Тя добави, че промените в Закона за правосъдната влас са също на " изключителна висока степен на подготвеност ". По думите й скоро те ще бъдат показани за спор в обществото и гласоподаване в пленарна зала.

Във връзка с промяната на профилираните съд и прокуратура Йорданова съобщи, че в сегашния план има ясни текстове, които подсигуряват, че всички каузи влезнали в правосъдна фаза ще бъдат довършени и " нито едно дело няма да бъде прекъснато, нито един обвинен няма да може да се " избави ". Тя изясни, че продължава дебатът и анализите за промяна на профилираното правораздаване. По думите й не се разисква концепцията спецпрокуратурата да остане централизирана и да се понижи обсега на делата, които преглежда.

Новият министър на превоза и известията Николай Събев одобри поста от своя предходник от служебното държавно управление Христо Алексиев на гала в постройката на министерството. Събев акцентира, че той и неговият екип ще работят при цялостна бистрота, само че на този стадий не заяви какъв брой и кои ще бъдат неговите заместник-министри.

" Бих желал първо да направя среща на екипа си. Чакам още някои потвърждения ", уточни той.

Новият транспортен министър удостовери информацията, че ръководството на националната пощенска работа " Български пощи " ще премине на ръководство към вицепремиера по ефикасното ръководство, с цел да не изпада той в спор на ползи, защото е притежател на огромна логистична и спедиторска компания. " Агенция " Пътна инфраструктура ", за която имаше концепция по време на съдружните договаряния да премине към Министерството на превоза, остава в Министерството на благоустройството и районното развиване ", посочи още Николай Събев.

Той добави, че първото му посещаване ще бъде в град Русе, където ще разиска бъдещето на локалното летище, както и опцията за облекчение на прекосяването на транспортния трафик през " Дунав мост ".

От своя страна към този момент някогашният длъжностен министър Христо Алексиев даде обещание поддръжка и благодари на своя екип за свършената работа до момента в който бе отпред на министерството.

На гала по встъпване в служба министър Христо Проданов одобри ръководството от служебния министър на туризма Стела Балтова. Христо Проданов благодари за топлото посрещане и съобщи, че в дух на последователност ще разчита на мнението и експертизата на доцент Балтова.

Досегашният министър на туризма Стела Балтова пожела триумф на министър Проданов и изрази вяра, че всичко, което е свършено досега, ще бъде продължено и надградено, с цел да може страната ни да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов , вицепремиер по климатичните политики, пое поста от служебния министър Асен Личев.

" Пожелавам в идващите четири години да продължите започнатото и да работите за идеята да опазваме природата на България ", сподели Личев, като връчи символичния ключ на Министерството на околната среда и водите на министър Сандов.

" Темата за опазването на околната среда към този момент е приоритет на държавното управление, по тази причина аз поемам уговорката това да се види в работата на министерството ", безапелационен е  министър Сандов. Той благодари на служебния министър за " направеното през последните месеци в министерството ".

Изпращането на Националния стратегически проект към Европейската комисия е първият приоритет в работата ми. Това съобщи Иван Иванов при встъпването си в служба като министър на земеделието.

" В съдружното съглашение има тъкмо и ясно написани задължения и цели в бранш " Земеделие ". Ще работим поредно и целеустремено за реализацията им и се надявам в идващите четири години да реализираме заложените резултати ", разяснява министър Иванов. Той посочи, че следва в идващите дни да се запознае със обстановката и екипа на министерството. Постът му бе предаден от проф. доктор Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и горите в служебния кабинет на премиера Стефан Янев.

На церемонията проф. Бозуков пожела триумф на министър Иван Иванов и изрази вяра, че всичко, което е свършено досега, ще бъде продължено и надградено. Проф. Бозуков акцентира още, че в късото време до края на годината би трябвало да бъде взето политическо решение за завършването на Стратегическия проект за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, което е от основно значение за целия бранш в идващите години.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР