Службите по трудови и социални въпроси на Министерството на труда

...
Службите по трудови и социални въпроси на Министерството на труда
Коментари Харесай

Над 1500 консултации за българи в чужбина са проведени през първото полугодие на 2019 г.

Службите по трудови и обществени въпроси на Министерството на труда и обществената политика към посолствата на България в Австрия, Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното Кралство, Ирландия, Испания и Германия са дали общо над 1 500 съвещания на български жители и компании през първото полугодие на 2019 година

За същия интервал те са провели 28 осведомителни дни и са взели участие в подготовката на 4 кариерни форума. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на Годишната среща на изключителните и пълномощни посланици и непрекъснатите представители на Република България.

По време на изявлението си той сложи акцент върху политиките на Министерството на труда и обществената политика за превъзмогването на провокациите, свързани с дефицита на работна мощ. Усилията ни в тази посока са ориентирани към мотивирането на сънародниците ни в чужбина да се върнат да работят в България, както и към активирането на стопански неактивните българи, сподели министър Петков. Като акцент в работата на службите по трудови и обществени въпроси той открои организирането на кариерни конгреси във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен, в които има централизация на български студенти.

Министър Петков показа настоящото положение на пазара на труда. Безработицата в България е на рекордно ниско равнище, което е резултат от възходящо разрастващата се стопанска система и възходящата претовареност. Положителни трендове са и намаляването на каузи на дълготрайно безработните и на безработните младежи, сподели Петков.

Министърът на труда уточни, че темпът на повишаване на междинната заплата в България през последните години изпреварва междинния растеж за Европейски Съюз. През първото тримесечие на 2019 година националната статистика регистрира, че междинното заплащане у нас е 1208 лева В някои браншове като осведомителните технологии заплащането е конкурентно на останалите страни от Европейски Съюз, добави министър Петков.

Той показа и ограниченията за облекчение на вноса на служащи от страни отвън Европейски Съюз. По данни на Агенцията по заетостта жители от 35 страни работят в България. В челната тройка са Украйна, Молдова и Киргизстан. Увеличават се квалифицираните служащи, които идват у нас със Синя карта на Европейски Съюз. С към 30% по отношение на предходната година нараства и броят на сезонните служащи, които са над 10 200 и се трудят главно в туризма. Министерството на труда и обществената политика работи интензивно и по линия на подготовка на спогодби за контролиране на трудовата миграция. Към момента такива документи са подписани с Армения и Молдова. Водят се договаряния с Украйна, Беларус и Грузия, сподели министър Петков.

Той срещна посланиците с основните политики и новостите в законодателството в обществената сфера.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР