Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че

...
Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че
Коментари Харесай

Словенският премиер призова лидерите на страните в ЕС да признаят Палестина

Словенският министър председател Роберт Голоб съобщи в изявление за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до водачите на страните членки на Европейския съюз, в което ги приканва да се причислят към процеса на признание на страната Палестина, заяви словенската национална телевизия РТВ Сло. Той разказа събитията в Газа като „ злополука, на каквато не сме били очевидци до момента “. 

„ Мисля, че с единение на европейско ниво можем да бъдем доста по-голям състезател на интернационалната сцена, изключително в Близкия изток. В момента има доста разлики сред страните членки на Европейски Съюз. За страдание, това не оказва помощ за установяването на мир в Близкия изток, тъй че първо би трябвало да се откри единение на европейско ниво “, сподели Голоб и добави, че съгласно него може да се усили натискът върху Израел и Хамас и да се реализира мир в Близкия изток.

Той изясни, че апелът му е за неотложно започване на процеса по признание на Палестина и проявление на взаимност с палестинския народ. Според него обаче в процеса на признание страните би трябвало ясно да изразят упования си към двете страни. Те включват преустановяване на военните дейности, освобождение на заложници и полагане на старания за решение с две страни. 

„ Събитията в Газа са по-трагични, в сравнение с може да се опише с думи. Това е човешка злополука, на каквато не сме били очевидци до момента “, акцентира словенският министър председател.

Премиерите на Словения, Испания, Ирландия и Малта показаха през март взаимно изказване, в което показаха подготвеност да признаят Палестина, „ в случай че това даде резултати и в случай че са налични изискванията за това “. Миналата седмица словенското държавно управление стартира процедура за признание на Палестина, като има намерение да завърши процедурата до 13 юни.

Ирландският вицепремиер Михол Мартин сподели в сряда, че Дъблин ще признае Палестина до края на месеца. Испанският министър председател Педро Санчес заяви, че датата за привършване на процедурата в Испания ще бъде ясна през идната седмица, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР