Сложна система за класификация, десетки апелации с различни стилове и

...
Сложна система за класификация, десетки апелации с различни стилове и
Коментари Харесай

Бордо: Обратно към класиката във виното

Сложна система за подредба, десетки апелации с разнообразни стилове и комбинации от сортове, сложни за схващане етикети, постоянно високи цени и известна доза елитарност: това е Бордо. Той е може би най-трудният за схващане и опознаване винен район в света, а това постоянно е и предизвикателство за винените консуматори, изключително за по-неопитните.

Но всеки, който се е осмелил да прекрачи този винен свят, знае и че нищо друго не е като Бордо. Това е един от най-старите винени райони в Европа с извънредно комплицирано и наситено минало, в което се преплитат митове, история, политика и бизнес. Точно тази история прави Бордо по този начин впечатляващ. Разнообразието от вино пък е толкоз огромно, че човек може да посвети живота си в опознаването му и в никакъв случай да не " скучае " - и някои го вършат.

На продължение на 130 км около река Жиронд и двата й ръкава - Гарона и Дордон, се намират близо 7000 винарни, 57 апелации и над 100 хил ха лозя. От типичен виновност, доминирани от каберне совиньон в Медок, през суперзвезди от мерло в Померол и Сен-Емилион, до обилните червени и бели в Грав или сладките виновност от Сотерн: Бордо предлага всичко. Включително и съвременни виновност на доста налични цени от подрегиона Антр-дьо-Мер (територията сред Гарона и Дордон).

Някои експерти считат, че виновността от Бордо (90% от тях са червени блендове) са способни да развият такава комплексност и грациозност в годините, каквато други не могат. Това мнение споделя и опитният експерт, публицист, създател на книги, wine buyer, съветник, ръководещ шеф на две огромни негосиантски компании в Бордо и какво ли още не Жоел Б. Пейн - име добре известно във винения свят.
Жоел Б. Пейн Източник: Casavino Реклама
Той бе специфичен посетител на третата тематична дегустация на веригата професионални магазини Casavino, този път отдадена на Бордо - Taste Bordeaux Wines, която се организира в последния уикенд на септември. На специфичното събитие бяха отворени над 50 виновност от близо 10 подрегиона, включително магнум бутилки, които подсетиха за какво Бордо е място с такава известност. " Касавино " предлага най-голямата селекция от виновност от Бордо в България - като Шато Марго, Шевал Блан или Лафит Ротшийлд. Всички те сега се оферират и със съществени отстъпки до края на месеца по случай 15-тия рожден ден на веригата.

Паралелно с главната дегустация Жоел Б. Пейн организира и два майсторски класа, отдадени на " огромните " виновност на Бордо и на разликите сред виновността от така наречен Ляв и Десен бряг - а тяхната история е и историята на Бордо. Тя стартира преди близо 2000 години, когато римляните засаждат първите лозя там, където през днешния ден се намира красивото историческо населено място Сен Емилион (на Десния бряг). В продължение на близо 16 века виненият район се развива единствено там, на изток от река Дардон. Едва през XVII век на мочурливия и мочурлив Ляв бряг при река Жиронд, стартират да се появяват винарски имения и лозя.

Макар да са единствено на няколко километра разстояние, почвите на двата бряга са доста разнообразни - Левият бряг има варовикова основа, само че с чакълен пласт от горната страна. В нея има минимално количество глина за задържане на влагата, тъй че лозята би трябвало да търсят вода по-дълбоко. Тази битка постоянно води до по-концентрирани аромати в плодовете. За Десният бряг пък е характерен същият варовик, само че той е по-близо до повърхността, а в състава на почвата доминира глина, която задържа влага, и има доста по-малко трошляк.

Тези разлики са в основата и на другите сортове, които имат водеща роля на двата бряга. Те постоянно са пет: каберне совиньон, мерло, каберне фран, пти вердо и малбек.
Реклама
Но каберне совиньон вирее добре на каменистата и чакълеста почва в Левия бряг. На Десния бряг пък звездата е мерло, което обича спомагателната вода, която глината задържа. То се купажира с каберне фран (при някои мазета този вид даже е доминиращ), а другите сортове имат минимална роля и на двата бряга.

Тези разнообразни сортове основават и другите стилове на виното от Бордо.

Купажите от Левия бряг, в които доминира каберне совиньон, нормално са " по-големи ", по-сложни и отлежават по-дълго. Тук са винарските региони Médoc и Haut Médoc, които обгръщат някои от най-известните (и скъпи) апелации на Бордо: Сен-Естеф, Пояк, Сен-Жулиен и Марго. На левия бряг се случва и прословутата Класификация на Медок от 1855 година, която включва петте " първостепенни " имения Château Margaux, Château Mouton Rothschild, Château Lafite Rothschild, Château Latour и Château Haut-Brion.

На юг от Медок пък са регионите Песак-Леонян и Грав, а още по на юг - Сотерн и Барсак, известни с производството на благородни сладки виновност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР