Следващите 10 г. ще са решителни за борбата с рака

...
Следващите 10 г. ще са решителни за борбата с рака
Коментари Харесай

Учени: До 10 г. ракът няма да е “смъртна присъда“, оцелелите ще се удвоят

Следващите 10 година ще са решителни за битката с рака и той дефинитивно може да се раздели със стигмата, че е “смъртна присъда ”.
Прочетете още
Болестта, изпълваща с смут сърцата на стотици хиляди страдащи от нея пациенти, последователно се трансформира в следено положение и онколозите имат вяра, че броят на оживелите с някои типове рак ще се удвои и дори утрои през идващото десетилетие.

Изследователи от Института за проучвания на рака и Кралската благотворителна фондация “Марсдън ” настояват, че авангардните технологии са създали гражданска война в диагностицирането и лекуването на рака, като са върнали здравето на някои пациенти, а на други са удължили живота доста.

Нови лечения са насочени към  “заразяване ” на пациентите с генетично модифицирани вируси,  които откриват и унищожават туморните кафези наред с използването на към този момент обичайни способи като радиотерапията.

Определяйки тактиките за идващите 5 година, учените считат, че могат да накарат рака да изчезне при пациенти посредством нарушение на “екосистемата ”, на която туморите разчитат, с цел да оцелеят в тялото, разкрива английският в. “Дейли мейл ”.

Процентът на хората, които са оживели над 10 година след слагането на диагнозата, към този момент е отбелязал забележителен растеж през последните 50 година, демонстрират данните на английските учени.

В съпоставяне с 1970 година максимален пробив има при рака на простатата - от към 25 до 70 е процентът на пациентите, претърпели най-малко десетилетие след диагностицирането. Следват ракът на гърдата и на дебелото черво.

Нещата са прекомерно песимистични във връзка с рака на белите дробове и на панкреаса.

Други данни демонстрират, че в случай че бъде открит в точния момент, ракът на кожата има 88% късмет да не бъде съдбовен, следван от рака на простатата със 79% и рака на гърдата с към 77%.

Освен при меланома при рака на тестисите 9 от 10 пациенти имат късмет да живеят 10 и повече години. Сравнително положителни са изгледите за оцеляване и при рака на пикочния мехур, на щитовидната жлеза и лимфома на Ходжкин.

Според учените очакванията се дължат на няколко фактора - откриването на по-ефективни лекувания, по-прецизна диагностика и триумфи при образованието на необятната аудитория да търси по-рано съвет на експерт при появяването на признаци. Най-голямо предизвикателство е лекуването на  рака на панкреаса, при който оцеляват 5-има на сто  Във Англия всяка година от рак умират 167 000 души, напомня в. “Дейли мейл ”. В Съединени американски щати съдбовните случаи са малко под 600 000 годишно.

“Персонализираното лекуване към този момент оказва помощ на повече пациенти да живеят добре и по-дълго, само че някои типове рак остават сложни за отнасяне ”, споделя доктор Оливия Росанийз, шеф на програмата за търсене на нови медикаменти към Института за проучвания на рака.

“Планираме да стартираме да прилагаме изцяло нови способи за битка с заболяването, които да преодолеят смъртоносната дарба на рака да се развива и да стане устойчив на лекуване ”, показва тя и добавя, че се търсят и нови способи за “изкореняване на раковите протеини ” и за разкриване на “по-добри цели сред туморите и по-широката екосистема ”, които да бъдат атакувани с медикаменти.

Доктор Карол Сикора, знаменит онколог с 40 година стаж, разкрива, че при започване на кариерата му общите равнища на изцеление от рак са били към 33%, което значи, че две трети от пациентите са умряли.

Днес, споделя той, междинният % се е качил до 50. Много пациенти към този момент живеят доста по-дълго - от време на време десетилетия, а освен една или две години, откакто схванат, че са заболели.

“Учим се по какъв начин да направляваме рака, като  използваме по-щадящи терапии от химиотерапията  или високите дози радиация. Сега описваме рака като хронично положение, с което живееш, вместо да умреш, и постоянно умираш от нещо друго ”, споделя Сикора. Професорът е уверен, че до 2045 година излекуваните от рак ще доближат 80%.

Според него бързата диагностика и потенциалът за лекуване са основните фактори за това. “Най-важното е да открием заболяването допустимо най-рано ”, показва ученият.

Онколозите се радват, че някои типове рак като този на маточната шийка може през идващите години да изчезне с помощта на имунизациите против него. Във Англия след въвеждането на програмата за имунизиране случаите са спаднали с 87%.

След забележителен спад на новорегистрираните случаи през последните години, за жал, неподходящ фактор е станала пандемията от COVID-19, показват онколозите.

Заради закъсняла или занемарена терапия заради изолацията смъртните случаи са се нараснали. През предходната година те са били с 230 повече седмично. Само през първата година на пандемията 40 000 случая са останали недиагностицирани.

Проф. Сикора счита, че това няма да преобърне наклонността на историческия напредък, само че ще бъде спирачка за него още известно време.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР